jótékonyság

2020.07.17. 10:34

Tandíjjal segíti az afrikaiakat a soproni születésű Gyurácz Andrea

A drasztikusan lemaradó afrikai országok tehetséges gyerekeit segíti a soproni születésű Gyurácz Andrea, aki a fekete kontinensen szerzett tapasztalatairól is mesélt.

Etzl Edgár

A Sans Fil nyomornegyed magániskola tanulói mutatják fel magyarországi támogatóiktól kapott ajándékcsomagukat.

Fotó: Jim De Jager

A soproni születésű ügyvéd, Gyurácz Andrea 2014 óta foglalkozik fekete-afrikai gyerekek oktatási támogatásával. Munkáját a részben általa alapított „Afrika Másként” nevű civil szervezetben végzi, mely három nyugat-afrikai országban tevékenykedik. Az alapítvány nem segélyt oszt, hanem tehetséges diákoknak jó bizonyítványért cserébe tandíjat fizet, hogy magániskolákba járhassanak, ezáltal több lehetőséggel indulhassanak el az életben.

Gyurácz Andrea az alapítvány weboldalát mutatja afrikai kollégáinak. Fotó: Jim De Jager

– Nem úgy kell elképzelni a magániskolákat, mint Magyarországon, az ottani tandíjas intézményekben a körülmények hasonlók, mint az államilag fenntartottakban, a különbség annyi, hogy kétszázötven helyett nyolcvan diák jár egy osztályba – magyarázta Gyurácz Andrea.

Maliban még a magániskolákban is szegényesek a körülmények. Fotó: Jim De Jager

Maliban – ahol a legrégebb óta segítenek – az ország területének több mint 65 százaléka sivatag, nincs tengeri kijárata. Egy átlagos mali nő élete során átlagosan hat gyermeket szül. A népesség több mint fele 18 év alatti, több mint 95 százaléka muzulmán vallású, viszont itt elfogadott az alkohol fogyasztása és a nők nem viselnek fátylat. A fiúk maradnak a szüleikkel és a lányok költöznek a férjükhöz. – Sajnos még túlnyomórészt körülmetélik a fiúkat, sőt van, ahol a lányokat is – mondta Gyurácz Andrea. A csonkításoknak nem csak a muszlimoknál van hagyománya.

Az osztályelső Sanata Kanakome krétával ír palatáblájára – az első két osztályban még nem használnak füzetet. Fotó: Jim De Jager

– Az ország fővárosában, Bamakóban található Sans Fil nevű nyomornegyed magániskoláját egy ott szolgáló imám hozta létre a helyiek kérésére – mesélte Gyurácz Andrea, aki örül, hogy már nemcsak muzulmánok, hanem egyre több keresztény nebuló is tanul ott. A gyerekek tandíja csekély összeg, átszámolva havonta 3500 forint. A civil szervezet minimum negyedévente ellenőrzi, hogy pártfogoltjaik hogyan teljesítenek; ha a jegyeik leromlanak, megvonhatják tőlük a támogatást. – Nem vehetjük el a lehetőséget a szorgalmasabb tanulóktól – magyarázta Gyurácz Andrea.

A Sans Fil nyomornegyed magániskola tanulói mutatják fel magyarországi támogatóiktól kapott ajándékcsomagukat. Fotó: Jim De Jager

– Sok élményen vagyok túl Afrikában. Egyszer egy kislány napokig nyílt lábtöréssel feküdt a helyi sámán gondjaira bízva. Mire megkértek minket, hogy vigyük el egy kórházba, a sebe már elfertőződött. Az orvosok jól megszidták a sofőrünket a késlekedésért, mert azt hitték, ő az édesapja – mesélte Gyurácz Andrea, akinek a földrészen szerzett tapasztalatairól idén márciusban jelent meg negyedik kötete „A szőke nő kalandjai Afrikában” címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában