Illegális hulladék

2020.07.02. 06:55

Sokkoló számok: a Közút munkatársai 120 tonna illegális hulladékot szedtek össze szűkebb pátriánkban – fotók 

Amikor Olvasóink a cikket olvassák, ezekben a pillanatokban is Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében 100-100 köbméternyi törvénytelenül kidobott szemét található az utak mellett – a Magyar Közút becslései szerint. Az összesen 200 köbméternyi hulladék 32-33 tonna kidobott szeméttel egyenlő. A számok sokkolók.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

1420 tonna hulladék ára

A Magyar Közút országosan már 631 millió forintot költött az adófizetők pénzéből a kezelésében lévő utak mentén, pihenőhelyeken elhajított hulladékok eltüntetésére idén. Januártól júniusig 6000 köbméter, azaz 1420 tonna hulladékkal kellett elbánnia a társaságnak. Ami elkeserítő: mire platóra dobják más „szennyesét”, lehet, hogy két km-rel odébb újra akcióba lépnek a notórius zugszemetelők.

Gócpontok

Az Észak-Dunántúlon 120 tonna hulladék gyűlt össze. Ebből 100 tonnát Komárom-Esztergom megyében, 20 tonnát Győr-Moson-Sopron megyében dobtak törvénytelenül a szabadba. Az említett 20 tonna az országos átlaghoz képest elenyésző, de Győr-Moson-Sopron megyében is akadnak bőven olyan helyszínek, amelyeket előszeretettel keresnek fel egyesek.

„Ott tapasztalható intenzívebb szemetelés, ahol a közlekedők meg tudnak állni és a többnyire zsákban hozott szemetet zavartalanul kirakhatják a kocsiból. Ilyenek a gyorsforgalmi úti pihenőhelyek. A 85-ös főúton például rendszeresen `látogatják´ a Fertőszentmiklós-Nagycenk közötti szakaszon a húsz évvel ezelőtti nyomvonal-korrekciós beavatkozásokat követően kialakult `parkolókat´. Néhány évvel ezelőtt a Kópházától Sopronkeresztúr felé menő út melletti `parkolót´ is azért volt szükséges betonelemekkel lezárnunk, mert rengeteg szemetet hordtak ide” – kezdte Pécsi Norbert Sándor.

Szomorú látvány, ahogy utazás közben többen megszabadulnak a műanyag-palackoktól, üdítős dobozóktól: szimplán kihajítják az ablakon a szemetet. A felvétel az M1-es autópálya és a Győrt keletről elkerülő út közelében készült. Fotó: Csapó Balázs

Remélhetőleg szigor jön

A Közút kommunikációs osztályvezetője hozzátette: a kisforgalmú határátkelőhelyek közelében is gyakran találkoznak szeméttel. Jelenleg szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül elhelyez.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter már tavaly kilátásba helyezte a szigorításokat, a tervek szerint hamarosan bűncselekménynek számít majd az illegális hulladéklerakás. A bírság mértékét is emelhetik akár most nyártól, miközben új köztéri kamerák „vadásszák” majd a zugszemetelőket.

Szeghalmi Tamás (b) és Fekete Károly (j), az öttevényi polgárőrság tagjai próbálják felszámolni az illegális hulladéklerakókat a Győr közeli településen. Fotó: Huszár Gábor

WC kagyló az M1-es mellett

„A M1-es pihenőhelyein is gyakran látni áldatlan állapotokat. Különösen, amikor a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások hazaindulnak. A győri Arrabona és a bábolnai pihenőhelyen átlagosan mennyi szemét jön össze havonta?” – kérdeztük. „A sztráda melletti két pihenőben a nyári hónapokban 50 köbméter szemét keletkezik.

A lébényi autópálya mérnökségünk területéhez tartozó Börcs, Lébény, Hanság, Lajta, Moson pihenőhelyeken nem jellemző az illegális szemétlerakás, igaz, itt is előfordul zsákokba rakott szemét, sőt, munkatársaink találtak már hűtőszekrényt, WC kagylót és bútorokat is. A tranzitforgalom főként az utazás közben keletkezett szemetet szórja nagy mennyiségben az autópálya-pihenőhelyeken” – válaszolta Pécsi Norbert Sándor. A lébényi üzemmérnökség munkatársai egy hónap alatt 25 tonna elszórt szemetet gyűjtenek össze az öt pihenőhelyen Győr és Mosonmagyaróvár között.

A Tatai úton Bőny irányába, Győrszentiván és Sashegy határában több illegális szemétlerakóval találkoztunk a héten. Fotó: Csapó Balázs

Nincs ingyen

Nyilván Olvasóinkban is felmerül, hogy a Közút szemétgyűjtési tevékenységének miért van tetemes, 631 millió forintos költsége? Nos, a válasz egyszerű. A társaságnak a szemét legális lerakásáért ugyanúgy kell fizetnie a hulladékkezelő központokban, mint bárkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában