Újabb zöld terület a városban

2020.07.07. 14:31

Megújult az Ady domb Győrben, pompás közösségi tér várja a látogatókat – fotók

Egy ideje már használhatták a győriek a Bartók Béla út és a Szigethy Attila út kereszteződésénél a közismerten Ady dombnak nevezett területen kialakított játszóteret, ám a hivatalos átadóval megvárták, amíg a növényesítés is elkészül, és a fű is kizöldül. Kedden a sajtó jelenlétében mutatták be az elkészült parkot.

Barki Andrea

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

A Zöld város kialakítása Győrben című projekt keretében olyan, igényesen kialakított közösségi tér jött létre az ideiglenes piac helyén, ahol a kicsiktől a nagyokig mindenki találhat elfoglaltságot.

A játszótéren hálós mászóka, mérleghinta, mászóka, bébi csúszda és rugós játék várja a gyerekeket. A homokozó felett napvitorla nyújt árnyékot, a sportolni vágyókat szabadtéri erősítőpark várja. Számos pad, utcabútor ad lehetőséget a pihenésre. A régi szép időket idézi a sakkra és malomjátékra kialakított asztal, a bringások pedig szervizelhetik is a kétkerekűt a szerszámokkal ellátott kerékpár pontnál.

A tervezők gondoltak a kutyatartókra is. A bekerített kutyafuttatón ügyességi feladatokat oldhatnak meg a négylábú kedvencek, de van számukra kutya WC is.

A parkban van áramvételi lehetőség és USB csatlakozó is, a terület biztonságára pedig egy kamera figyel. Szép zöld, virágos a park, mintegy 2000 cserjét és 100 fát ültettek ki. Szép példa is van arra, hogy egy terület megújításánál nem kell kivágni a fákat – a korábbi játszótér területéről 2018-ban három fát átültettek, és mentettek meg amelyek meg is maradtak.

Mint dr. Dézsi Csaba András polgármester az átadón elmondta, ezen a játszótéren oldották meg lakossági észrevétel alapján először azt a problémát, hogy a nagy melegben felforrósodó fémcsúszdát lecserélték egy műanyag bevonatúra. Így a gyerekek nem égetik meg magukat. A polgármester e tapasztalat alapján megvizsgáltatja a város összes csúszdáját, és ahol hasonló a probléma, ott megoldást keresnek rá.

 

– Nagyon jó érzés polgármesterként, hogy itt lehetek és egy ilyen területet átadhatok. Azért is, mert ezek az átadások egyre gyakoribbak és egyre élhetőbbé teszik a várost. Ez közös munka, közös gondolkodás eredménye – mondta a polgármester.

Radnóti Ákos alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben átadták a Malom ligeti, most az Ady domb melletti parkot, és már folyamatban van az Eötvös liget felújítása. Két év alatt három jelentős parkot újított fel a város, mellettük pedig elkészültek a Bem tér és kórház mellett kisebb zöld területek is, és természetesen folytatni szeretnék ezt a programot. Arra is odafigyel a város vezetése, hogy ha felújítások vannak, akkor a meglevő fákat átültessék, megmentsék.

- Egy fejlődő nagyvároshoz hozzátartoznak a kulturált közparkok, közterületek, zöld területek. A most átadott park is egy jó példa erre az Ady város és Nádor város határán – mondta Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, majd emlékeztetett rá, hogy a Zöld város program keretében újult meg a Malom liget, megépítették a vásárcsarnokot és megújult az Ady domb környezete is.

Borsi Róbert képviselő elmondta, hogy a helyiek nagy örömmel fogadták ezt a beruházást. Jelezte azt is hogy a környéken élőktől van egyéb fejlesztésekre is megbízatása, Képviselői keretéből ivókutat állíttatott fel a parkban a megszomjazóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában