járvány

2020.07.09. 06:51

Koronavírus a diáktáborban: hazaindultak a Győrben tanuló kazinczys diákok

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei középiskolás táborában Sátoraljaújhelyen kilenc kazinczys diák is részt vett tanárával. Kedden több pozitív koronavírusost szűrtek ki a vajdasági csoportból, akiket kórházba szállítottak. A 250 táborozóból többen hazaindultak, köztük a győri gimnazisták is.

Simon Roberta

A győri Kazinczy-gimnázium tanulói tanárukkal, Pintér Ildikóval és Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével a tábor hétfői nyitónapján.

Idén huszonkettedik alkalommal rendezte meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei középiskolás tábort Sátoraljaújhelyen, amelyen kilenc kazinczys diák is részt vett tanárával. Kedden több pozitív koronavírusost szűrtek ki a vajdasági csoportból, akiket kórházba szállítottak. A 250 táborozóból többen hazaindultak, köztük a győri gimnazisták is.

A győri Kazinczy-gimnázium tanulói tanárukkal, Pintér Ildikóval és Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével a tábor hétfői nyitónapján.

 

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában igyekszik lehetőségeit felhasználva segíteni a magyar kultúra, nyelv és közösségek ügyét. Szervezetük több mint 28 ezer taggal és 500-nál is több helyi szervezettel van jelen Kárpát-medence-szerte, ezek közül 300 középiskolákban működő ifjúsági szervezet, többek között a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium – tudtuk meg Pintér Ildikótól, a győri Rákóczi Szövetség vezetőjétől és az iskola pedagógusától.

Határon innen és túl

Huszonkét éve szerveznek Sátor­aljaújhelyen nyári tábort a középiskolás diákoknak, hogy kapcsolatot teremtsenek a határon innen és túl élő fiatalok között. A résztvevők színes programokon vehetnek részt, többek között ellátogatnak a sárospataki Rákóczi-várba, a református kollégium könyvtárába, a Zemplén Kalandparkba. Ezek mellett történelmi és irodalmi előadásokat tartanak a diákoknak. Esténként közösségépítő programokat, csapatépítő játékokat szerveznek a gyerekeknek.

Idén a járványügyi helyzet miatt a felvidéki programok elmaradnak – tette hozzá Pintér Ildikó.

Jó fiatalnak lenni

A kazinczys diákok a következőket mondták a táborról.

Lung Laura: – Szeretek visszajönni ebbe a táborba, gondolatban sokszor meg is teszem. Van azonban egy nyári hét, amikor az emlékezetemben élő ismerős arcok, útvonalak és tájak megelevenednek, majd új arcokkal, útvonalakkal és tájakkal vegyülnek. Közös játékok, új barátságok, felfedezések, felismerések önmagunkról és a hazáról alkotott fogalmunkról, gondolkodás a magyarságról: ezek mind a Rákóczi-tábor szerves részei, amik hozzájárulnak ahhoz az érzéshez, hogy itt, most, együtt jó fiatalnak lenni.

Égető Laura: – A Rákóczi Szövetségnek ez a rendezvénye szerintem azt a tapasztalatot és élményt nyújthatja a középiskolásoknak, mint a kisebbeknek a győrújbaráti tábor. A gyerekeket összehozó vagy már meglévő barátságokat megerősítő, közös emlékekkel ellátó hatásáról híres. Úgy érzem, ez annak a fiatal felnőtt verziója, több érdekes kapcsolatteremtési lehetőséget és kulturális programot kínál. A következő generáció számára lehet meghatározó, közvetítheti értékeit.

Pozitív megerősítés

Krivácsy Eszter: – Sokat hallottam a táborról és a szövetségről, és annyi pozitív megerősítés érkezett, hogy idén meg szerettem volna tapasztalni a sátoraljaújhelyi tábor nyújtotta lehetőségeket és élményeket. A festői környezet gyűrűjében idilli pillanatoknak nézünk elébe sok más táborozóval együtt, szerte Magyarország területéről. A programok változatosnak ígérkeznek, még csak az elején járunk, de nagyon jó hangulat járja át az egész tábort, ami szerintem a hét végére csak fokozódni fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában