avatóünnepség

2020.07.29. 16:55

Emlékerdőt avattak a Soproni Parkerdőben a 2021-es világkiállításra

Egy hektáros emlékerdőt avattak a Harkához tartozó Gida-pataki víztározónál a 2021-es vadászati világkiállítás tiszteletére.

Máthé Erika

Fotó: Magasi Dávid

Egy-egy hektár emlékerdő telepítésére kapott egyenként egymillió forint támogatást a huszonkét magyarországi állami erdőgazdaság a vadászati világkiállítás szervezőjétől, az Egy a természettel Nonprofit Kft.-től. Utoljára 1971-ben rendeztek vadászati és természeti világkiállítást Magyarországon, jövőre szeptember 25. és október 14. között tartják, közel hetvenötezer négyzetméteren, a Hungexpo területén.

A Gida-pataki víztározó melletti emlékerdő avató ünnepségén Ábrahám István, a Tanulmányi Erdőgazdaság (Taeg) Zrt. vezérigazgatója elmondta, a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy frekventált, jól megközelíthető és ne védett terület legyen.

 

– Így a fertőrákosi Akadémiai emlékerdő után már egy másodikkal is rendelkezünk – emelte ki a vezérigazgató, aki azt is kifejtette, a faültetésnél őshonos fajokban gondolkodtak. A kocsányos tölgyet választották fő állománynak, de hogy színes, változatos, a klimatikus viszonyoknak ellenálló erdő alakuljon ki, hegyi és korai juharral, vadalmával, vadkörtével, kis levelű hárssal és erdei fenyővel is kiegészítették.

Ábrahám István arról is beszélt, hogy az Egy a természettel Nonprofit Kft. jóvoltából oktató-bemutató anyaggal gazdagodtak, a vadgazdálkodás népszerűsítésére imázsfilmet készítettek.

– A Kőhalmy Vadászati Múzeum a Károly-kilátóval, ahol a fiatalok nevelését szolgáló erdei iskola is működik, a parkerdő központi létesítménye. 369 km hosszú turistaút hálózat áll a kirándulók rendelkezésére, ezek mentén tíz kilátó található, de bővelkedünk történelmi emlékhelyekben is. Területünket, létesítményeinket évente több mint egymillió látogató keresi fel – tette hozzá a vezérigazgató.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is kihangsúlyozta, hogy a soproni parkerdő kedvelt turisztikai terület, akárcsak a Fertő-Hanság Nemzeti Park. A kiemelt turisztikai térséghez méltó módon, mindkét terület szakszerűen karbantartott.

– A települések polgármestereivel és a soproni városvezetéssel arra kell törekednünk, hogy támogassuk a szakmai szervezeteket, és hogy minden döntésünk összhangban legyen a környezetvédelemmel – mondta a képviselő.

A Taeg Zrt. által kialakított emlékerdő a tizedik a sorban, amelyet a világkiállítás jegyében adunk át – fogalmazott Gulyás Andrea, az Egy a természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója. Megjegyezte, az emlékerdő program szervesen illeszkedik a magyar kormány fatelepítési céljaihoz. Az állami erdőgazdaságok 86 településen kétmillió facsemete és közel száz tonna mag felhasználásával ötszázötven hektár új erdőt létesítenek.

Az avatóünnepség emlékkő leleplezéssel és faültetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában