Ütemekre bontották a munkát

2020.07.02. 16:41

A nyár az útépítők szezonja: régóta várt felújítás kezdődött Győr-Révfaluban

A napokban elkezdődött a Mayer Lajos utca burkolatának csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésével egybekötött rekonstrukciója 90 millió forintból. A lakók régóta várnak a korszerűsítésre, aminek a – járvány miatt kényszerűen átszabott – városi költségvetésbe idén csak az első üteme fér bele.

D. Pusztai Andrea

Fotó: Huszár Gábor

– Épül-szépül Nádorvárosban a Sió utca. A gázvezetékcsere befejeződött, átadtuk a munkaterületet a Pannon-Víznek, a szolgáltató a régi ivóvízvezetéket váltja le újjal. Az útburkolat, a csapadékvíz-elvezetés és a járdák mintegy 360 méter hosszan újulnak meg önkormányzati forrásból – mondta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, akit a városban jelenleg zajló és közelmúltban befejezett munkálatokról kérdeztünk.

Fotó: Huszár Gábor

Lakossági panaszra újult meg a járda

– Nemrég adtuk át a marcalvárosi Mécs László utcai buszmegálló mögötti, 7,5 millió forintból akadálymentesített járdaszakaszt, Adyvárosban pedig az Ifjúság körútról a Bán Aladár utcai tízemeletesig vezető járda újult meg mindkét oldalon, összesen 11 millió forintból. A járdába fúródó fagyökerek felnyomták a talajt, a közlekedést tíz-tizenöt centiméter magas kiemelt szegélykövek nehezítették. A terület önkormányzati képviselőjén keresztül jutott el hozzánk a lakossági panasz, amelyet megvizsgálva arra jutottunk, hogy nem csak az akadálymentesítést végezzük el, hanem a járdát is felújítjuk. A munka a viszonylag rövid, mintegy félszáz méteres szakaszon azért került sokba, mert nagy a járdafelület, helyenként három-négy méter széles. A kivitelezés egy hét alatt készült el.

A Mayer Lajos utcába tervezett beruházás a napokban elkezdődött, ősszel szeretnék átadni. – Révfalu keskeny, mintegy hatszáz méteres utcájában családi házak sorakoznak. Az utóbbi években sok fiatal költözött a környékre, az épületeket helyenként átalakították vagy lebontották és újat építettek a helyükre. A burkolat nagyon megérett a felújításra, annál is inkább, mivel nem volt megoldott a csapadékvíz elvezetése. Egy útburkolat alatt futó, zárt rendszert terveztünk, amely a Körtöltés utcára csatlakozik.

A vízelvezetés az első

– Már 2018-ban megkaptuk az építési engedélyt, de miután elég hosszú az utca és a kivitelezés a közművel drága, kimaradt a tavalyi költségvetésből. Az idei büdzsében ugyan szerepelt, de a járvány miatt kényszerűen átszabott keretbe végül csak az első üteme fért bele. A csapadékvíz-elvezetés kiépítésével kezdjük a munkát a Körtöltés utcától 150 méter hosszan és összehangoljuk a Pannon-Vízzel, amely az ivóvízvezetéket cseréli ki. A beruházás 90 millió forintjába kerül a városnak, a vízszolgáltató 34 millióval számol. Várhatóan a nyár második felében kezdődhet meg az érdemi útépítés, ami őszre fejeződhet be.

Miután a tervek készen vannak, a munka – a költségvetés függvényében – jövőre folytatódhat a következő ütemmel – mondta Máthé-Tóth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában