Jó célt szolgálhatnak a kidőlt fák

2020.02.18. 06:30

Tápszentmiklóson a szociális tűzifát gyarapítja, Győrben is segít a rászorulókon a viharkár

Múlt hétfőn írtunk arról, hogy évente 8-10, hosszan tartó szélviharra kell berendezkednünk szűkebb pátriánkban (kisalfold.hu, 2020. február 11.). A 70-80 km/órás széllökések már kicsavarhatják a korhadt fák törzsét. Nem beszélve a gyenge ágakról, amelyeket könnyűszerrel törnek az erős széllökések. Adja magát a kérdés: mi lesz a sorsa azoknak a fáknak, amelyeket a szél pusztított?

Szeghalmi Balázs

2020.02.17 Szélvihar után mi lesz a kicsavart fákkal, letört ágakkal? Bárány István önkormányzati képviselõ Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Gyõr

Fotó: NAGYGABOR

Öt tonnás áldozat

Miközben erről a kérdésről beszélgetünk Bárány István győri önkormányzati képviselővel a bácsai tó partján, épp „szél tábornok” óriási áldozatának a hűlt helyét nézzük.

„Körülbelül öt tonnát nyomott a kicsavart, korhadt fa. Szerencsére emberéletet nem veszélyeztetett, amikor dőlt. A tó parti stégben és más növényekben sem tett kárt” – hallottuk a győri önkormányzat Környezetvédelmi, Közigazgatási, Városstratégiai bizottságának tagjától.

Szerencsére nem okozott balesetet, kárt a hatalmas bácsai fa.

Helyben nyújtson segítséget

„A héten kezdeményezem a Városházán, hogy a kidőlt fák, törött faágak szervezett keretek között jussanak a rászorulókhoz tűzifaként. Eddig is azt az elvet követtem, hogy azokat a fákat, amelyeket a természet szelektált, szociális célt szolgáljanak.

Szerveztem az osztás logisztikáját és vállaltam azokat a támadásokat, amelyek szerint azért adok fát szegény sorsú, sárási családoknak, hogy szavazatokat vásároljak” – hallottuk a győri önkormányzati képviselőtől.

Bárány István győri önkormányzati képviselő.

Bárány István hozzátette: „annyi szélviharral szembesülünk évente, hogy érdemes rendszerben kezelni a törött fák jótékony osztását. Úgy kell a rendszert építeni, hogy a helyi fák lokálisan könnyítsék a családok fűtését. Így nem kell feleslegesen utaztatni a fát a városrészek között”. Győrben jelenleg szociális tűzifát nem juttatnak a rászorulóknak.

Az öt tonnás fa hűlt helye, amit kicsavart a szél a bácsai tónál. A győri önkormányzati képviselő szerint érdemes szervezett keretek között biztosítani a viharkárokban elpusztult fák szociális osztását. Fotók: Nagy Gábor

Kibővítik a szociális tűzifát

Tápszentmiklóson minden vihar után foglalkozik az önkormányzat a kicsavart fákkal, törött gallyakkal. „A következő megoldást találtuk ki, ez évek óta a gyakorlatban is működik. Ha a vihar miatt egy-egy utcát, településrészt ki kell takarítani, akkor helyi lakók vállalják a feladatot. A munkájukért cserébe a fa fele az övék, a másik részét az önkormányzati telepre kell szállítaniuk. Erről minden alkalommal megbízási szerződést kötünk.

Az államtól évente 50 köbméter szociális tűzifát kapunk. Ezt sikerül 50-70 köbméterrel saját fával kiegészíteni. Már most 30 köbméter saját fa áll készenlétben a következő fűtési szezonra. Ezeket a rönköket már szárítjuk” – közölte Kovács József, Tápszentmiklós polgármestere.

Tápszentmiklóson ezek a fák már a következő fűtési szezonra száradnak.

Komoly lehetőség

Beszédes adat: az elmúlt két hétben Győr-Moson-Sopron megyében csak az E.ON vállalkozó partnere körülbelül 25 köbméter fát, gallyat gyűjtött össze, amikor az áramszolgáltatásban keletkező üzemzavarokat javították. Ebből is látszik: a szélvihar okozta károk komoly szociális lehetőséget adhatnak a rászorulóknak. Érdemes foglalkozni a témával.

Dennis elkerüli hazánkat, ám a rekordmeleg nem

Hétvégén 255,6 km/órás széllökést eredményezett Dennis Izland nyugati részén, a hurrikánerejű szél hatalmas hullámokat korbácsolt. Ez a ciklon térségünket nem veszélyezteti.

Rossz hír, hogy 2020 rekordmeleg januárral indult. Hétfőn közel 20 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokottnál. Előreláthatólag a hónap végéig továbbra sem kell különösebb változásra készülnünk, jelentős havazás nélkül telik el a február.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában