Ciara gyengülve érkezett

2020.02.11. 06:25

Évi 8-10, hosszan tartó szélviharra kell berendezkednünk megyénkben – fotók

A Nyugat-Európa felől érkező viharciklon miatt 65-70 km/órás széllökésekre ébredtünk szűkebb pátriánkban hétfőn. Ciarának „köszönhetően” megyénkben viharossá fokozódott a szél, több helyen elérte a 80-85 km/órát. A legerősebb lökések Sopron környékén tették próbára az embereket és a fákat.

Szeghalmi Balázs

Egy héten belül kétszer

„A mostani szélvihar hasonlóan támadt a Dunántúlra, mint múlt hét elején. A szokatlanul enyhe idő után hidegfront tört a Kárpát-medencébe. Ez viharos széllökéseket eredményezett” – kezdte kérdésünkre Üveges Zoltán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat fővárosi központjának munkatársa hozzátette: múlt kedden és szerdán 90-100 km/órás széllökések kísérték a vihart a Kisalföldön. Ma valamelyest enyhébb időjárási körülményekre számíthatunk, várhatóan szerdára csillapodik a szél.

111 km/órás szél Kurucdombon

A múlt heti szélvihar sebességi rekordját a soproni Kurucdombi meteorológiai állomásán rögzítették: itt 111 km/órával süvített a szél. Péren 96, Fertőrákoson 95, Likócson 77 km/órát mutatott a műszer február 4-én, kedden. Múlt szerdán is tomboló szélvihar „rázta meg” a megyei településeket. Hat napja Péren 93, Kurucdombon 87, Fertőrákoson 82 km/órás széllökéseket regisztráltak. Bár Péren február 6-án is rögzítettek 70 km/órás szelet, múlt csütörtökre enyhült a helyzet a Kisalföldön és az Alpokalján.

Sopronban a Győri úton a szélvihar a közlekedési jelzőlámpát is megrongálta. Fotó: Magasi Dávid

Félúton az igazság

Szubjektív emlékezetünk szerint a 2000-es évektől szaporodtak meg az extrém meteorológiai jelenségek. A szélsőséges időjárás érzetét növelik, hogy a kidöntött fákról készült felvételek pillanatok alatt bejárják a közösségi médiát. Tény ugyanakkor, hogy évente több 100 km/órás sebességet meghaladó széllökés érkezik megyénkbe. „Hol az igazság?” – vetettük fel a szakembernek.

„Félúton. Ami egyértelműen bizonyítható, hogy melegszik a légkör, emelkedik a hőmérséklet, mind több felhőszakadás érinti hazánkat nyáron. A mostanihoz hasonló széllökésekre a kilencvenes és a 2000-es évek elején is volt példa. Jelenleg átlagosan 8-10 szélviharra kell készülnünk évente” – válaszolta Üveges Zoltán. A győri származású meteorológus szavait alátámasztja: szélvihar miatt az E.ON három éve négyszer kezdeményezte az időjárás szélsőségessé minősítését. Ekkor fordult elő, hogy több, főként rábaközi településen nem volt áram 40-45 órán át 2017 augusztusában.

Kukákat döntött a szélvihar a kocsiknak Sopron belvárosában múlt héten. Fotó: Magasi Dávid

Megyei és országos rekordok

Az utóbbi napok szélviharai a megyei és az országos szélrekordtól, az orkán erejű széltől egyelőre távol állnak. A megyei csúcs (Sopron, 1990. február 15., 150,8 km/óra) nem forgott veszélyben. A közel 30 éves rekord egyébként nem sokkal marad el az országos csúcstól. Szarvason 1988 augusztusában 160,2 kilométer/órás széllökést jegyeztek fel. Feljegyzések szerint az említett szarvasi vihar egy-két óráig pusztított. A mostani szélviharok azonban sokkal tartósabban, akár 48 órán figyelmeztetnek bennünket a természet erejére.

Kópházi Olvasónktól kapott fotóhoz megtudtuk, már évekkel ezelőtt bejelentették az áramszolgáltatónak, hogy elkorhadt a pózna, de nem történt semmi. Most muszáj lesz a csere.

A katasztrófavédelem tanácsai

A vihar fákat csavarhat ki, vezetékeket szakíthat le, rongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési akadályokat idézhet elő. A következőkre figyeljünk: zárjuk a nyílászárókat, vigyünk a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, s ha tehetjük, ne menjünk a szabadba.

Sebességkorlátozást vezetett be a GYSEV

A tomboló szél miatt a GYSEV Zrt. hétfő délelőtt a Győr-Sopron közötti vasútvonalon 80 km/órás sebességkorlátozást vezetett be a villamos vontatású vonatok esetében. „A nagy erejű szél oldalirányba mozdíthatja a felsővezetéket, amely kileng, így előfordulhat, hogy a járművek áramszedője a felsővezeték fölé kerül. Ez balesetveszélyes helyzetet teremt” – közölte Rázó László, a GYSEV szóvivője. Hétfő délutántól 80 km/órás sebességkorlátozás lépett életbe a Sopron-Ebenfurth vonalszakaszon is. Kedd délelőtt Sopron és Ebenfurth között „él” a sebességkorlátozás, Győr és Sopron között egyelőre visszavonták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!