Szamurájok mai békés utóda

2020.02.06. 13:01

Juhász Csaba soproni aikidómester megkapta a hatodik dan fokozatot

Harmincöt éve ismerkedett meg az aikidó alapjaival Juhász Csaba. Egymásra találtak ezzel a japán tradíciókat követő, mégis modern, s ami a fő, rendkívül békés és filozófiai tartalmakat is hordozó sporttal. Eredményei önmagukért beszélnek, pedig az aikidó nem a versenyről és nem az előrejutásról szól. Sokkal inkább az önfejlesztésről.

kisalfold.hu

Az aikidóban nem a másik legyőzése, hanem az önfejlesztés a cél.

Fotó: Köpcsényi Kinga

Átadja a tudását

– Az aikidóban az első négy fokozat szerezhető meg vizsgákkal, a másik négy már csak az erre hivatott szervezetek ajánlása alapján lehetséges a kötelező kivárási idők letelte után. A japán központ adja ki a megajánlott danokat, amiket hagyományos ceremónián, mindig januárban hirdetnek ki – magyarázza a tudnivalókat Juhász Csaba. Nyilvánvaló, hogy sokat kell dolgozni azért, hogy Tokióig eljusson annak a híre. Ez is magyarázza, hogy az országban mindössze tizenketten rendelkeznek hat dannal. Juhász Csaba Sopronban két helyen, ezenkívül Hegykőn és Kapuváron tart edzéseket s adja át tudását gyerekeknek, felnőtteknek.

Az aikidóban nem a másik legyőzése, hanem az önfejlesztés a cél.

 

Az összhang a cél

– Annak idején az tetszett meg a legjobban az aikidóban, hogy nem erőltetett rám semmit. Nyitott rendszer, amiben mindenki a saját ütemében fejlődhet. Közösséget ad, megtanít az együttműködésre, hiszen itt nem egymás legyőzése a cél, nincsenek versenyek, csak bemutatók. Az aikidóban nem arra kell törekedni, hogy felülkerekedjünk az ellenfelünkön, hanem arra, hogy összhangba kerüljünk vele. Általában párban gyakorolunk; egyikünk odaadja a másiknak a testét, az idejét, a figyelmét, hogy a fogások, dobások és leszorítások rengeteg kombinációját gyakorolhassa. Mindezt legközelebb a másik viszonozza. Egymás vállán lépünk előre. Azt szoktam mondani, hogy az aikidó önfejlesztés, de társsal kell megvalósítani – mondja a hatdanos mester, idézve az alapító, Uesiba Morihei megfogalmazását: „Az aikidó olyan út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a világegyetemben.”

Ötéves kortól

– Nálunk többről van szó, mint rendszeres intenzív mozgásról, ennek a harcművészetnek nagyon erős a filozófiai háttere is. Nem erősítjük a mulandó dolgokat, például a fizikai erőt, fejlesztjük viszont a gondolkodás, az alkalmazkodás képességét. Az aikidós gyakorlás közben erős szellemi munkát is végez, amikor mozgás közben kiválasztja a számos kombinációból a megfelelő lépést. Éppen ezért nálunk csak alsó korhatár van: ötévesen már el lehet kezdeni és addig lehet gyakorolni, míg jólesik – fogalmaz Juhász Csaba. A négyszeres apuka a hatodik dannal az aikidó egy belső szentélyébe lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában