karácsonyi Díszkivilágítás

2019.11.06. 09:20

Ünneplőbe öltözik a győri belváros

Négy hét kell hozzá adventig, hogy az összes fényfüzért felszereljék és a helyére kerüljön a hóember, a gömbpiramis és a világító beülős szán is. A belváros ünnepi díszkivilágításának kiépítése forgalomkorlátozásokkal is jár, érdemes figyelni.

D. Pusztai Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Négy hét kell hozzá adventig, hogy az összes fényfüzért felszereljék és a helyére kerüljön a hóember, a gömbpiramis és a világító beülős szán is. A belváros ünnepi díszkivilágításának kiépítése forgalomkorlátozásokkal is jár, érdemes figyelni.

December 1-jén kezdődik az advent. Mint minden évben, idén is ünneplőruhába öltözik a város, amit le sem vet egészen január 6-ig, vízkeresztig. Mostanáig a Vill-Korr Hungária Kft. telephelyén pihentek a kellékek, szigorúan rendszerezve, mit, honnan szereltek le és mi hová kerül ismét.

A Győri Útkezelő Szervezet koordinálja a munkálatokat, amelyek látványos szakaszba értek.

– Szerencsére olyan sok szép dísz, kellék, izzósor áll a város rendelkezésére, hogy négy hét kell, mire minden a helyére kerül advent első vasárnapjára. Ezért kezdődtek el pár napja a munkák – mondta a Kisalföld kérdésére Máthé-Tóth Péter, a szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. – Egyrészt gondoskodunk a belváros díszkivilágításáról. Utcákra, te-

rekre, kandeláberekre szerelik fel a szakemberek a füzéreket. Másrészt, ahogy minden évben, idén is lesz a városrészekben és a köztemetőkben mindenki karácsonyfája. Ezek többségében élő fenyők, de olyan helyszínen, ahol nem áll rendelkezésre, ott a Győr-Szol állít adakozásból felajánlott fákat, amelyeket mi öltöztetünk fénybe.

Fotó: Csapó Balázs

Ahogy az elmúlt évben, idén is 4 ezer izzósor, 3,5 kilométer fénykábel, 14 kilométer fényfüzér kerül a fákra, közterületekre. Kiemelt helyszín a megyeháza előtti tér, a Széchenyi tér, a Dunakapu tér és a városháza.

– Az ünnepet megelőzően lesznek időszakok, amikor ezek a fényforrások világítani fognak, de nem azért, mert valaki véletlenül felkapcsolta, hanem mert ki kell őket próbálni – mondta Máthé-Tóth Péter. – Persze nem az lesz az első alkalom, amikor tesztelik a szakemberek, hogy minden rendben van-e, előzőleg a raktárban már átesnek egy ellenőrzésen.

A szakember felhívta a figyelmet: a munkálatok helyenként forgalomkorlátozásokkal járnak. Ahol a díszkivilágítási elemek elhelyezése kosaras járműből történik – a Szent István úton, a Baross hídon és az Aradi vértanúk útján –, az autósoknak átmeneti félpályás lezárásra kell számítaniuk.

A mérnök kérdésünkre elmondta: a takarékos LED-izzók a közvilágításról kapják az áramot, az ünnepi fények nagyjából 1–2 millió forinttal terhelik meg a város villanyszámláját.

Ahogy haladnak a munkálatok, részletesen visszatérünk arra, hová, milyen látványos díszek, kellékek kerülnek. Tavaly rengeteg újdonsággal szolgált az advent, hamarosan viszontláthatjuk a Boldog karácsonyt! feliratot, a gömbpiramist, a világító beülős szánt, az óriási fénykúpot és persze a hóembert is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában