Díjátadó

2019.11.08. 21:59

Prima-díj – Gálaesten köszöntöttek nővért, sportolót, egyetemi főigazgatót Győrben – fotók

A Győr-Moson-Sopron megyei Prima-díjak átadásnak estéjén három kategóriában tüntették ki hivatásuk legjobbjait. Az oktatás és köznevelés kategóriában Borbély Ildikó, a Petz-kórház intenzív osztályának szakápolója vette át a Prima-díjat, ő kapta a Kedvenc ápolónk kampányunk során is legtöbb szavazatot az olvasóktól, illetve az egykori betegektől. Sport kategóriában Balla Virág háromszoros Európa-bajnok kenus az idei Prima-díjas, magyar tudomány kategóriában pedig dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem főigazgatója. A VOSZ idén új díjat is alapított, s azt az adóhivatal volt vezetője vehette át.

Sudár Ágnes

Fotó: H. Baranyai Edina

Hagyományosan november elején adják át a Prima díjakat, s az is tradíció, hogy ugyanezen az estén az év vállalkozóit is köszöntik a vállalkozótársak.

Sragner László, a VOSZ (Vállalkozók Országos Szövetségének) megyei elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, „izgalmas év van mögöttünk”. Kara Ákos országgyűlési képviselő szerint a megyei Prima díj arra üzenet, hogy a helyi példaképeket megbecsüljük. „Példaképekre pedig szükségünk van.” Széles Sándor megyei kormánymegbízott a zsidó holokauszt áldozataira is emlékezett a zsinagógában tartott rendezvényen. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszédét a gazdasági számokra fűzte fel, ezúttal beszélt a „felhőről” is, ami látszik a gazdaság egén, s amellyel foglalkozni kell; illetve a családi vállalkozásokat elérő generációváltásról.

A VOSZ „év vállalkozói” lettek: Vörös Gyula, a Bio-Textima Kft. ügyvezető igazgatója, Bint Dóra, a Bécsi kávéház tulajdonosa és Török József Bálint, a Török Gépipari Kft. ügyvezető igazgatója. Az országos „Év vállalkozója” oklevelet 2019-ben Farkas Paul Andor, a Szintézis-Net Kft. ügyvezető igazgatója vehette át.

A Prima díjak átadására érkezett meg a legórobot-világtalálkozóról Palkovics László innovációs miniszter, aki az innováció fontosságáról (is) beszélt. Ő adta át dr. Kovács Zsoltnak, a Széchenyi István Egyetem főigazgatójának a Prima díjat. A kitüntetett így fogalmazott: „A sokszínűség teszi izgalmassá a győri egyetemet. Ennek egyik fogaskereke vagyok én. S bízom abban, hogy a csapattal, amelynek részese lehetek, tovább erősíthetjük a Széchenyi István-brandet.”

Az oktatás-köznevelés kategóriában idén olyan egészségügyi dolgozónak ítélték oda a Prima díjat, aki „példamutató munkát végez és ezzel segíti kollégái, illetve az osztályán gyakorlaton lévő tanulók szakmai fejlődését”. Ő Borbély Ildikó, a győri Petz-kórház intenzív osztályának szakápolója, aki a legtöbb szavazatot kapta a nemrég véget ért „Kedvenc ápolónk” kampányunk során is. Ahogy mondta a róla szóló kisfilmben, a nővérek az orvosok keze alá dolgoznak, nekik viszont a segédápolók segítenek. „Pihenten kell érkezni erre az osztályra, mert életmentő gyógyszerekkel dolgozunk, s nemegyszer valóban életet is mentünk, újraélesztünk.” Borbély Ildikó a díj átvétele után egyik kedvenc betegéről, a motorbalesetben nyaktól lefelé lebénult Foki Nikolettről beszélt, példázva a bizalmat, ami beteg és nővér között kialakulhat, „ha belelátunk az emberek lelkébe, fejébe”.

Sport kategóriában Balla Virág háromszoros Európa-bajnok kenus az idei díjazott, ő sem feledkezett meg arról, hogy a kenuban társával, Takács Kincsővel térdel, aki sokszor a stratégiát kitalálja, neki „csak” azt végre kell hajtania. „A közös cél és a kölcsönös tisztelet tart minket össze.” A cél pedig az olimpia, „ahol dobogóra szeretnénk állni, lehetőleg minél magasabb fokára, s ott nemcsak Magyarországot, hanem Győrt is képviselni fogom”.

Idén alapította a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat a megyei VOSZ, amelyet Varga Lászlóné, a NAV nyugat-dunántúli főigazgatóságának nyugalmazott vezetője vehetett át elsőként. Ahogy mosolyogva mondta az egykori igazgató, „kívülről szigorúnak látszik az adóhivatal, de bent konstruktív légkör volt és van. Jó volt ott dolgozni.” S ami legalább ennyire fontos: „Az adózókat soha nem ellenfélnek, hanem partnernek tekintettem.”

A Prima díjról

A Prima díjakkal egymillió forint is jár, illetve Győr-Moson-Sopron megyében Lebó Ferenc (Prima díjas) szobrászművész alkotását vihetik haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában