Kisalföld kampány

2019.11.22. 10:01

Ingyenes PSA-szűréssel támogatjuk olvasóink „férfiegészségét” – fotók

A Kisalföldnél a novembert a férfiegészségnek szenteltük, előre regisztrált olvasóinknak ingyenesen biztosítjuk a PSA-szűrésen való részvételi lehetőséget.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

A november a férfiegészség hónapja. Kevesen tudják, hogy évente 4500 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot ma Magyarországon és sajnos 1500-an bele is halnak a betegségbe: ezerötszáz ereje teljében lévő férfi, édesapa, lelki társ, nagypapa, és még sorolhatnánk. 1500 család rokkan bele, hogy elveszíti szerettét egy olyan betegségben, amely az évenkénti szűréssel még időben elcsíphető, és ami ennél is fontosabb: kezelhető.

A Kisalföldnél a novembert a férfiegészségnek szenteltük. Egy cikksorozatban mi is felvettük a harcot a férfibetegségek, a prosztatarák ellen, s megközelítettük a témát minden irányból. Ha három, 45 év fölötti férfi ezen írásoknak köszönhetően elment az urológusához és megmérette a PSA-szintjét, hovatovább még ultrahangon is részt vett vagy vállalta a betapintással, a „mumussal” járó perceket, akkor már megérte, hiszen három életet megmentettünk.

Az 50 körüli férfiak hajlamosak arra, hogy csak akkor mennek orvoshoz, ha baj van. A prosztatarák nem produkál tünetet. Ha már produkál, akkor nagy a baj. Éppen ezért fontos, hogy évente vállaljuk azt a pár kellemetlen percet és menjünk el urológushoz.

A projekt záróeseményeként a Kisalföld is a prevencióra, a megelőzés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet! Mindezt úgy, hogy előre regisztrált olvasóinknak ingyenesen biztosítjuk a PSA-szűrésen való részvételi lehetőséget.

Szerkesztőségünkben fél kilenctől zajlik a prosztataszűrés. A ProsztataKommandó ápolói lelkesen végzik a vizsgálatot ami egy cseppet sem fáj ,,A vizsgálat során egy prosztata által termelt fehérjét (PSA) vizsgálunk. A vérteszt eredményére sem kell sokat várni, hiszen 15 perc alatt meg van, ha a PSA-szint túl magas, felmerül a gyulladás gyanúja. Fontos tudni, hogy a magas PSA- szint nem jelent feltétlenül daganatot, mindössze azt jelzi, hogy valamilyen elváltozás érzékelhető. – mesélte Turcsányi Ildikó a Movember Hungary koordinátora.

Folyamatosan érkezik az erősebbik nem és mosollyal az arcukon távoznak szerkesztőségünkből. Eddig 40 férfi vett részt a szűrésen.

Ez a vizsgálat nem több egy tűszúrásnál, viszont sokkal több annál, mint amit a férfiak többsége tesz az egészségéért. Ez a tűszúrás nem egyenlő egy teljes körű diagnózissal, viszont az urológusok is ezzel térképezik fel a prosztata állapotát. Maga a vizsgálat egy tűszúrás, pár percet vesz igénybe, és 15 perc múltán már az eredménnyel a kezében távozhat a résztvevő. A betegség előfordulása 45 év felett jellemző, de a megelőzés fontosságát szem előtt tartva a fiatalabb kollégákat és hozzátartozókat is várjuk a szűrővizsgálatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában