Dobj egy labdát!

2019.11.18. 15:08

Grosics aláírása is kalapács alá került

Mintegy ezer labda gyűlt eddig össze a Példa egyesület mozgást népszerűsítő Dobj egy labdát! kampánya keretében, amelyeket a mosonmagyar­óvári és környékbeli óvodákban és iskolákban adtak át az év folyamán. Most Pollák Rudolf műgyűjtő állt az ügy mellé, s bekapcsolódik az MTE 1904 sportegyesület is.

Mészely Réka

Deé Rita és Pollák Rudolf a műgyűjtő által felajánlott sporttörténeti emlékekkel.

A Példa egyesület az év elején indította el Dobj egy labdát! elnevezésű kampányát. A kezdeményezés célja az egészséges életmód népszerűsítése, az, hogy minél több gyermeket megmozgassanak. Hazánkban egyre nő a túlsúlyos gyermekek száma, megyénk adatai pedig az országos átlagnál is elkeserítőbbek. A mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás számos betegséghez vezet.

Deé Rita és Pollák Rudolf a műgyűjtő által felajánlott sporttörténeti emlékekkel.

Az egyesület a kampányhoz kapcsolódóan egészség- és sportnapot szervezett korábban, s több alkalommal és rendezvényen is gyűjtöttek labdát, adományt.

Deé Rita, a Példa egyesület elnöke kiemelte: az eddig összegyűlt labdák száma megközelíti az ezret. A térség óvodái és iskolái közül már nagyon sokba sikerült vinni belőlük.

A programhoz csatlakozott Pollák Rudolf műgyűjtő is, aki régóta követi az egyesület munkáját. A Mosonmagyaróváron élő férfi többször bemutatta a Kisalföld olvasóinak páratlan helytörténeti gyűjteményét – köztük több száz fotográfiát, levelet, régi képeslapot –, amelyekből több kiállítás nyílt már.

– Nekem fontos, hogy rászoruló gyermekeken segíthessek, hiszen tudom és magam is átéltem, milyen nehéz körülmények között nevelkedni. Tudom, milyen, ha nincs mit enni, vagy éppen foltozott ruhákban kell iskolába járni. S bár ma sem könnyűek a mindennapjaim, az az öröm pótolhatatlan, hogy mégis adhatok – vallja a műgyűjtő, aki korábban az A4-es méretre kinagyított képeslapjait ajánlotta fel egy jótékonysági tombolán. Mint elmondta, akkor legalább harminc gyermeknek tudott ezzel segíteni. Most három sporttörténeti ereklyét ajánlott fel az egyesület javára.

– A hetvenes években a Mofém-kultúrházba a sportsorozat keretében neves magyar sportolókat hívtak meg. Az akkor született, ma már rossz állapotú vendégkönyvből csupán néhány oldalt sikerült megmentenem. A sorozat keretében látogatott a városba Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett magyar labdarúgó, az Aranycsapat kapusa, 86-szoros magyar válogatott. Feledy Pál szerkesztő-riporter beszélgetett vele. De itt járt Palotai Károly, a FIFA játékvezetője és id. Knézy Jenő sportriporter is. Az aláírásukkal ellátott oldalak a megmentett dokumentumok között szerepelnek. Ezt kínálom most fel – tette hozzá Pollák Rudolf.

A szervezők azt tervezik, hogy a Példa egyesület Facebook-oldalán licitet indítanak a sporttörténeti ereklyékre. Az árverés november 16-án indult és egy hónapig tart. Eredményhirdetés december 17-én lesz. A bevételből újabb labdákat vásárolnak, hogy oda is jusson, ahová még nem sikerült vinni a kampány keretében. A kezdeményezés mellé áll az MTE 1904 sportegyesület is, amelynek tagjaival korábban már gyűjtött labdákat a Példa egyesület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában