Pannonhalma

2019.11.15. 20:46

A magyarországi Szent Egyed Közösség kapta a Szent Márton díjat – fotók

A díjat minden évben annak a személynek adják át, aki a megelőző években a legtöbbet tette Pannónia kulturális életéért.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

A Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 2001-ben Szent Márton Díjat alapított, amelyet minden évben annak a személynek adják át, aki a megelőző években a legtöbbet tette Pannónia kulturális életéért. A Szent Márton-bazilikában tartott díjátadó ünnepségen tegnap este Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntőjében felidézte, hogy Szent Márton amikor kellett katona volt, amikor kellett püspök, de sohasem lépett ki a neki rendelt élethelyzetből, és sohasem kötött kompromisszumot, mindig megmaradt az igazságérzete. Példa számunkra 1700 év távlatából is.

Az ünnepi koncert után S.E.R. Mons. Michael August Blume SVD apostoli nuncius magyarul tartott ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy Szent Mártont, egyike azon magyaroknak, kiknek kisugárzása jóval meghaladta az országot, az egész világon tisztelik. Az idén a Szent Márton díjat a Szent Egyed Közösség kapta.

A közösség életének két alapvető pillére van: a szegények szolgálata és a közös imádság. Budapesten és Pécsett heti két, Monoron és Győrben heti egy imádságuk van. Persze, szükség van egy harmadik pillérre is, ez pedig maga a közösség, a közösség tagjait összekötő testvéri szeretet, barátság. De tulajdonképpen a szegényekkel is ez a barátság köti össze a közösséget. Ami megkülönbözteti a Szent Egyed közösség tevékenységét a többi szociális segítő szervezettől az, hogy valamennyi tevékenységükben törekszenek arra, hogy a kitaszítottak, szegények minden pillanatban érezhessék a keresztény értékrend és gondoskodás jeleit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában