Gyermekjogi konferencia Pannonhalmán

2019.10.16. 15:29

Történelmi szimpózium törte meg a kínos csendet

 Telt házzal zajlott le kedden hazánk első nagyszabású gyermekjogi konferenciája. A Pannonhalmi Főapátság és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány tanácskozására pár nap leforgása alatt félezren regisztráltak. Egyházi, állami és alapítványi fenntartású iskolák képviselői, valamint más szakemberek együtt rántották le a leplet az iskolai bántalmazásokról.

D. Pusztai Andrea

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium sportcsarnokában összegyűlt szakemberek valamennyien oktatási intézményfenntartók, igazgatók, pedagógusok, a gyermekek védelmében dolgozók voltak, akik egyetértettek abban, hogy az eltussolás nem problémamegoldás és nem felelős magatartás. Tudatos, előre átgondolt és rendszerszintű válaszokra van szükség, amelyek egy adott iskola egyedi szükségleteire szabottak.

A résztvevők hallhatták Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát, dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke gondolatait, de előadást tartott többek között Mons. Robert W. Oliver, a Kiskorúak Védelme Pápai Bizottságának titkára, Seán O’Malley bíboros küldötte is. Megdöbbentő tények hangzottak el azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen részt vett például dr. Lápossy Attila, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Esélyegyenlőségi és Gyermekvédelmi Főosztályának helyettes vezetője.

A szimpózium során elhangzott: az erőszak, a bántalmazás, a visszaélések nem természetes részei az iskolai életnek. A feltárás, az átlátható és biztonságos intézményi keretek megteremtése mellett fontos, hogy a közösségek megtanuljanak szolgálatként tekinteni a hatalomra. Szó esett jó és rossz tapasztalatokról, dilemmákról, pozitív élményekről, külföldi gyakorlatokról. Nem maradt tabu az, hogy az intézményeknek is vannak jogaik, a tanár-diák kapcsolatnak pedig határai.

Az előadók úgy fogalmaztak: a fő kérdés, hogy eljutott-e már a közgondolkodás arra a szintre, hogy a gyermekek biztonsága alapkövetelmény, ami nélkül nincs értelme sem pedagógiai programról, sem reformokról, sem egészséges jövőképről beszélni. Az elszigetelt kezdeményezésekből olyan hálózatszerű működést kell kialakítani, amely érzékennyé tesz és változást indít el a magyar társadalomban, az iskolákban, az oktatáspolitikában.

A konferencia már meghirdetésekor nagyon erős ellenszéllel találkozott. Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon alapítvány gyermekjogi szakértője lapunk kérdésére úgy fogalmazott: több megszólított résztvevő féltette a sebezhető pontját és tartott attól, hogy egy kívülről érkező megoldási sémát erőltetnek rá. Volt, aki azt tanácsolta a főapátságnak, hogy mondja le a rendezvényt. Aztán amennyien lehetetlennek tartották eleinte a párbeszédet a keresztény és a világi szféra értékrendbeli különbözőségei miatt, annyian kellett hogy belássák: minden a gyermekekért történik, más nem számít.

A szimpózium során megismerhették a résztvevők a bencés gimnázium gyermekvédelmi programját, és nagy taps fogadta azt a kisfilmet is, amelyet a diákok készítettek, érzékenyen felvillantva, mit élhetnek át a bántalmazás szereplői: az áldozat, a zaklató és a szemlélők. Mint elhangzott: már lehet csatlakozni a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyerekvédelmi Irányelve programjához, amelynek célja a biztonságos iskolai környezet megteremtése. (Részletek az alapítvány honlapján.)

A szimpóziumot színházi előadás zárta és egy határozott állásfoglalás a folytatás mellett.

Folytatjuk a témát

Lapunk néhány hete cikksorozattal csatlakozott azokhoz, akik tenni szeretnének az iskolai bántalmazások megfékezéséért. Következő írásainkban részletesen beszámolunk olvasóinknak a pannonhalmi szimpóziumon elhangzottakról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában