Önkormányzati választások 2019

2019.09.11. 07:27

Választási jelöltdömping Győr-Moson-Sopron megyében, de Rábaszentandráson nincs képviselő-jelölt

Fertődön nincs kihívója a jelenlegi polgármesternek. Rábaszentandráson nincs képviselő-jelölt.

kisalfold.hu

Kisorsolták a listák sorrendjét

Fotó: H. Baranyai Edina

Lejárt az ajánlószelvény leadási határidő, ismertek az októberi önkormányzati választás polgármester- és képviselő-jelöltjei. A megye városaiban Téten, Fertőszentmiklóson és Fertődön nincs kihívója a jelenlegi polgármesternek. Bezin öten szállnak harcba a polgármesteri székért, Rábaszentandráson nincs képviselő-jelölt, ott fél év múlva új választást írnak ki. Rajkán három Szlovákiából odaköltözött képviselő-jelöltet is nyilvántartásba vettek.

Az önkormányzati választáson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek hétfő délután 4 óráig sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban (településenként) meghatározott számú ajánlást, leadták azokat a választási bizottságnál és a testületek hivatalosan nyilvántartásba vették. Leköszönők és újrázók: sok érdekességet tartogat a Győr-Moson-Sopron megyei települések jelöltlistája.

Kisorsolták a listák sorrendjét
Fotó: H. Baranyai Edina

A kedd délutáni adatok alapján Győrben négy polgármesterjelölt kerül a választási ívekre: Borkai Zsolt (Fidesz–KDNP) és Glázer Tímea (DK–Momentum–MSZP–Jobbik–LMP) mellett Kovács László (Civilek Győrért) és Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület). Pannonhalmán már nem indul a jelenlegi városvezető, Bagó Ferenc, ott három független polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba: Balogh Lászlót, Hegedüs Pétert és Vas Gábort. Téten Bánfi Lajos, a jelenlegi településvezető az egyetlen induló.

Nagybajcson a papi, majd a polgármesteri hivatásból is „kiugró„ Balogh Tibor helyett 2016 nyarától társadalmi megbízatásban dolgozó polgármester, Kulacs Zoltán nem folytatja, négyen pályáznak a helyére. Bőnyben egészségügyi okokból Muraközi László sem indul, ott is négyen gyűjtötték össze a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlásokat. Écsen Mondovics László fejezi be a munkát, ott hat polgármesterjelöltből választhatnak a helyiek. Bezin bőven van jelölt: 413 választóra öt is jut, a négy képviselői helyre pedig tízen várják a voksokat.

Mosonmagyaróváron a jelenlegi polgármesternek, Árvay Istvánnak (Fidesz–KDNP) négy kihívóval kell számolnia: Ábrahám Tivadarral (DK–MSZP), Goda Bálinttal (LMP), Jávor Miklóssal (Jobbik) és Szabó Miklóssal (MPKE). Jánossomorján Lőrincz György két kihívót kap, Molnár Gábort és a volt polgármestert, dr. Kurunczi Károlyt (mind függetlenek). Lébényben Kovács Gábor is újrázna, ellenfele Nátz Miklós lesz (mindkettő független). Héderváron Juhász Józsefre, Ábrahám Szilviára és a 2017-ben a polgármesteri posztról lemondott Szabóné Németh Ágnesre lehet szavazni. Rajkán három Szlovákiából odaköltözőt is képviselőjelöltként vettek nyilvántartásba.

Csornán dr. Bónáné dr. Németh Katalinnak (Fidesz–KDNP) két kihívója van: Kovácsné Varga Ildikó (DK–Momentum–MSZP–Jobbik–LMP) és a független Mészáros Géza.

Kapuváron Hámori György (Fidesz–KDNP) ellenfele a független Füzi József lesz.

A Rábaközben öt olyan polgármester van, akik 1990-től töltik be hivatalukat. Közülük Telekesi József (Rábacsanak) úgy döntött, már nem méreti meg magát. A jelenleg dolgozó községvezetők közül nem indul újra Nagy László (Rábaszentandrás), dr. Lakatos Tiborné (Rábcakapi), Németh Erzsébet (Magyarkeresztúr), Mizser Edit (Rábasebes) és Kenesei Ferenc (Bodonhely). A legtöbb képviselőjelölt Farádon lesz a szavazólapon: hat helyre tizenhatan pályáznak. Rábaszentandráson nem lesz képviselő-választás, mivel senki sem gyűjtötte össze a szükséges támogató aláírásokat. Ott fél évig a régi testület marad, majd új választást írnak ki.

A leköszönő Fodor Tamás helyett biztosan új polgármester lesz Sopronban: a Fidesz–KDNP jelöltje dr. Farkas Ciprián, a Párbeszédé Gibicsár Imre, az ellenzéki összefogás támogatását bíró dr. Varga Norbert pedig függetlenként indul.

Fertődön a jelenlegi városvezető, Bognár Zoltán (Fidesz–KDNP) az egyetlen polgármesterjelölt, akárcsak Fertőszentmiklóson Horváth Tibor (Fidesz–KDNP).

A soproni régió 39 településéből négyben nem indul a jelenlegi polgármester. Közülük a legnagyobb meglepetés a Harkát 13 éve vezető Szabó Károly távolmaradása: a helyére heten pályáznak. Fertőrákoson, Hidegségen és Répceszemerén is három kihívója van a regnáló településvezetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában