Elhagyatott épületek

2019.09.20. 14:35

Most körbenézhet a győri vagongyár egykori éttermében – fotók, videó

Az épületet egykor úgy alakították ki, hogy a gyári munkás V.I.P. vendégként érezhesse magát.

Hajner Gyula

Forrás: forrása: szellemvarosok.blog.hu

Fotó: dronography.hungary (Balazs Toth)

A vagongyár, vagyis Magyar Vagon- és Gépgyár egykori étterme napjainkban utolsó mementóként áll a hatalmas, lepusztított üzem telkén, ahol az aranykorban több ezer munkás tette össze a már legendássá vált Rábákat és Ikarusokat – olvasható a szellemvarosok.blog.hu-n.

Fotó forrása: szellemvarosok.blog.hu

Az 1960-as évektől a gyár nagy fejlődésnek indult, így az egykori győri repülőteret megvásárolva itt terjeszkedett tovább. A robbanásszerű növekedés miatt a vezetés szükségét érezte egy úgynevezett közösségi épület létrehozását, a munkások kényelmét és szórakozási lehetőségeit biztosítandó.

A épület megtervezéséhez dr. Winkler Gábort kérték fel, aki az akkori kor formavilágát figyelembe véve álmodta meg az épületet.

Az 1800 adagos konyhával büszkélkedő étteremben 600 munkás tudott egyidejűleg étkezni, ami elképesztő méretekre vall. Az épületeket úgy tervezték és úgy alakították ki, hogy a gyári munkás V.I.P. vendégként érezhesse magát. A minőségi téri kialakítás mellett nagy figyelmet kapott a kényelem is.

Fotó forrása: szellemvarosok.blog.hu
Fotó forrása: szellemvarosok.blog.hu

A rendszerváltás után a gyár képe teljesen megváltozott. Egy részét bezárták, lebontották, másik részét arrébb költöztették. A Rába központi gyáregységének egykori területén ma az Árkád bevásárlóközpont működik. A lecsupaszított rész pedig csak befektetőre vár, hogy újra elkezdődhessenek a beruházások.

Az egykori étterem mellett évekkel ezelőtt piac is üzemelt. Bezárása után a területet egy szinte áthatolhatatlan kerítéssel vették körül és éjjel-nappali őrzést is kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában