Emberölési kísérlet és zaklatás a vád

2024.06.11. 16:24

Ittasan jelent meg a vádlott a Győri Törvényszéken aki késsel támadt volt feleségére

Előkészítő ülést tartottak annak a férfinak az ügyében kedden a Győri Törvényszéken, aki tavaly év elején késsel támadt volt feleségére, a nő munkahelyén. Csak a szerencsén múlt, hogy a sértett nem szenvedett halálos sérüléseket, éppen ezért emberölési kísérlettel vádolja az ügyészség H. Ferencet. Kis híján meg se tartották a tárgyalást, ugyanis kiderült, a bűnügyi felügyelet alatt álló férfi a 8.30-kor kezdődő ülés előtt két hosszúlépést fogyasztott.

Kisalföld.hu

H. Ferencet emberölési kísérlet és zaklatás miatt 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel súlythatják. Fotó: Molcsányi Máté

Emberölési kísérlet és zaklatás a vád, azonban H. Ferenc nem ismerte el tettét, pedig az ügyészség még mértékes indítványt is tett beismerés esetére. A halmazati szabályok szerint 5 és 15 év közötti szabadságvesztés szabható ki, ehhez képest hét év börtönbüntetést és hét év közügyektől eltiltást ajánlott a vádhatóság. 

H. Ferenc nem ismerte be az ellene felhozott vádakat, nem kötött vádalkut. Fotó: M.M.

Mielőtt bűnösségéről nyilatkozott volna a vádlott, dr. Bóka Tibor bíró félbeszakította egy kérdéssel: Mit ivott és mennyit?

-Két fröccsöt ittam - válaszolta H. Ferenc. 

-Kicsit vagy nagyot? - kérdezett vissza a bíró.

-Hosszúlépést - hangzott a válasz.

Dr. Bóka Tibor bíróban felmerült, hogy a férfi nem józan, ami miatt félbeszakíthatta volna az előkészítő ülést. 

- Zaklatott vagyok bíró úr, szarvasmarhákat tartok, hajnalban kimentem hozzájuk. Megetettem őket, majd ittam két hosszúlépést - magyarázta a vádlott, aki szerint megtartható a tárgyalás, tudatában van a nyilatkozatának. 

- A vádakat nem fogadom el, nem igazak. Arra kérem a bíróságot, hogy az én igazamat bizonyítsák be - folytatta az ülésen H. Ferenc.

Dr. Bóka Tibor bíróban felmerült, hogy a férfi ittasan jelent meg az előkészítő ülésen. Fotó: M.M.

A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, nyomkövetővel a lábán hetente egyszer elhagyhatja otthonát. Akkor gazdálkodik és tyúkokat vág. Ennek meghosszabbításáról is döntöttek kedden, valamint az ügyészség a távoltartásra is indítványt tett. Míg a vád és a védelem egyetértett, addig a férfi úgy nyilatkozott a bírónak: 

Ha ilyen szorgalmas embert be akarnak csukni a börtönbe, akkor tegyék

Dr. Bóka Tibor inkább egyeztetési lehetőséget adott az ügyvédnek és védencének, mielőtt átgondolatlanul ismét a rácsok mögé kérte volna magát.

Végül a jogerős döntés szerint a férfi az elsőfokú ítéletig "háziőrizetben" marad, azzal a kitétellel, hogy hetente egyszer elhagyhatja otthonát munkavégzés céljából. Illetve a távoltartási végzés is az eljárás végéig lesz hatályos.

A vádlott bűnügyi felügyeletben van, hetente egyszer hagyhatja el otthonát munkavégzés céljából.

A vádirat szerint néhány éve a bíróság felbontotta a vádlott és a sértett házasságát. Ferenc Svájcban és az Egyesült Királyságban dolgozott, 2021 őszén tért haza véglegesen, kapcsolatuk ekkor kezdett megromlani. Szétköltöztek, így a férfi Győrből visszaköltözött korábbi vidéki lakóhelyére, a Rábaközbe. A vád szerint rendszeresek voltak a viták, a férfi gyakran agresszíven lépett fel. Két éve nyáron Ferenc felhívta volt feleségét és azzal fenyegette, hogy megöli. A nő megijedt és korábbi kapcsolatából született gyermekével inkább a szüleihez költözött. A vádlott mikor ezt megtudta, közölte, hogy oda is utánuk megy és véget vet az életüknek. 

Dr. László Tibor védő kiemelte: súlyos testi sértés kísérletének indult az ügy, végül emberölési kísérlet miatt ülnek a bíróságon.

A nő Győri Járásbíróságon az agresszív viselkedése miatt megelőző távoltartás elrendelését kérte, amelyet 2022. szeptemberében 40 napra elrendeltek. Ennek kapcsán rendőri intézkedés történt, a férfi agresszív, fenyegető viselkedése miatt a rendőrkapitányságon előállították. 

Ferenc azonban néhány hónappal később megjelent volt felesége munkahelyén, hiába próbálták elküldeni, egy összecsukható kést vett elő és a nő felé indul. A sértett védekezésképp különböző tárgyakat dobott felé, majd meglökte és kimenekült a helyiségből. A dulakodás az utcán folytatódott, ahol a férfi a földre esett exe nyaka irányába szúrt többször, több helyen meg is megsebezve ezzel. Az utcán néhányan a nő segítségére siettek, lefogták H. Ferencet és a rendőrök kiérkezéséig visszatartották. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában