Megelőzés

2024.05.19. 08:33

Rendőrségi tanácsok - Itt a tavasz, figyeljünk a motorosokra Győr-Moson-Sopronban is!

A kellemes időjárás beköszöntével egyre többen ülnek motorkerékpárra országszerte, így Győr-Moson-Sopronban is, ezért az utakon nagyobb mértékben kell figyelnünk egymásra!

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt napokban, több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Győr-Moson-Sopron útjain, amelyben motorkerékpáros is érintett volt.

Az úgynevezett motoros balesetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • Alapvető szabályok, mint a körültekintés „intézménye” fontos dolog. 
  • Közlekedési balesetet okozhat az a sofőr, aki az úttesten megfordulva a szemből érkező motoros elé fordul. 
  • Legfőbb probléma a figyelmetlenség, de veszélyes a szemből érkező erős napfény, mivel az elvakíthatja a jármű vezetőjét. Ilyen esetben lehetőség szerint egyik kezünkkel árnyékoljuk el az erősen szembe sütő napsugarakat, hajtsuk le a napellenzőt! 
  • Fontos a tiszta szélvédő! Bármilyen furcsa, de sokszor tapasztalhatjuk, hogy az üveg belülről koszosabb, mint kívülről. A klímától és a fűtéstől a szélvédő elzsírosodik belül és sokszor minimumra csökkenti a biztos kilátás lehetőségét.

Az úgynevezett pályaelhagyásos motoros balesetek is gyakorta előfordulnak az utakon. Itt az okok összetettek lehetnek.

Eltúlzott sebesség, a saját magunk és járművünk határainak feszegetése. Bármennyire is érezzük a motorkerékpárunk kanyarodási tulajdonságait, akkor sem motorozunk a közúton tartalékképzés nélkül! Az egyik kanyarban szépen, biztonságosan le lehet nyomni a motort egyik oldalra és kiváló visszajelzéseket küld a futómű, valamint jól reagál a gép a finom hátsó fékkel történő befordításra. Viszont a másik kanyarban akár eltérő tapadások, burkolathibák, poros úttest rész stb. várhatnak a motorosra. Ez már csak akkor derül ki, ha beletettük ledöntve a gépet a kanyarívbe. Akkor sajnos járhatunk úgy, hogy kevés korrekciós lehetőségünk marad. Ezt fejeli meg adott esetben az, hogy itt már egy valós veszélyhelyzet küszöbére navigálta magát a motoros.

Soha ne feszegessük a határainkat! Erre való a pályamotorozás, ahol tényleg biztonságos körülmények között engedhetünk utat az adrenalinnak. A közút erre nem alkalmas és nincs jogunk sem a saját, sem a másik partner életét, testi épségét kockáztatni!

Fontos tudnivalók még autós és motoros közlekedési kontextusban. Viszonylag kevés autós tudja, hogy mielőtt az első szélvédő mosásába kezd, menet közben bele kell néznie a belső visszapillantó tükörbe, hogy megbizonyosodjon arról, nem közlekedik-e mögötte motoros! Amennyiben ezt elmulasztja, egy jól beállított ablakmosó fúvóka mosópermetét is bele tolhatja a menetszél a motoros arcába, amely balesetveszélyes helyzetet teremt.

A motorkerékpáros balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kétkerekűt vezetők különösen fokozott óvatossággal közlekedjenek, és soha ne feledjék, hogy a közúti közlekedés védtelen résztvevői közé tartoznak! Vezetéstechnikai szempontból nem szabad megfeledkezni arról, hogy tavasszal több hónapos kihagyás állhat egy motoros mögött, ezért a szokásosnál körültekintőbben kívánatos megtenni az első utakat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában