Hivatali visszaélések

2024.04.19. 15:58

Már ketten letartóztatásban - 18-ra duzzadt a gyanúsítottak száma a volt győri rendőrkapitány ügyében

Május negyedikéig még biztosan letartóztatásban marad a volt győri rendőrkapitány, akit 2023. szeptember 1-jén vettek őrizetbe. A szigorúan titkosított nyomozás során már 18 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Az év eleje óta egy másik gyanúsítottat is letartóztattak a volt győri rendőrkapitányon kívül, aki egy évekkel ezelőtt nyugállományba vonult rendőr. A gyanúsítotti kör számát tekintve az ügy lassan a volt lébényi autópálya-rendőrökéhez kezd hasonlítani, amiben szintén a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozott és emelt vádat 18 terhelt ellen.

Simon Roberta

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz V. Attila ezredes, volt győri rendőrkapitány ellen, azonban az ügy okáról és a hivatali bűncselekmények jellegéről több információt nem közölnek.

A volt győri rendőrkapitány nyomozás letartóztatás
A volt győri rendőrkapitány ügyében már 18-ra duzzadt a gyanúsítottak száma. Egy évekkel ezelőtt nyugállományba vonult rendőrt is letartóztattak.
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Kisalföld archív

Az illetékes Központi Nyomozó Főügyészség azt válaszolta megkeresésünkre, hogy a személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire figyelemmel több információ jelenleg nem adható. Dr. Kovács Katalin, őrnagy, a főügyészségi katonai sajtószóvivője megerősítette, hogy a nyomozó ügyészség 18 személyt hallgatott ki gyanúsítottként. közülük ketten állnak jelenleg letartóztatás hatálya alatt. 

A volt győri rendőrkapitányt tavaly szeptemberben vették őrizetbe

A volt kapitányságvezető letartóztatását először november 4-én, majd utoljára idén márciusban hosszabbították meg május 4-ig, a további hosszabbításról később dönthetnek. A tavalyi őrizetbe vétel óta az újabb és újabb adatok birtokában az érintetti kör tizennyolcra bővült.

A hírek először győri korrupcióról szóltak, azonban a feltételezhető bűncselekmények többrétűek, hivatali visszaélés gyanúja áll a középpontban.

Sokan emlékezhetnek rá, ugyanis néhány évvel ezelőtt a Kisalföld is rendszeresen beszámolt a lébényi autópálya-rendőrök ellen folyt korrupciós ügyről, ami 2021 márciusában zárult le jogerős ítélettel. Az egykori rendőrök 2018 szeptembere előtt rendszeresen pénzt szedtek az M1-es autópálya Győr-Moson-Soproni szakaszán a külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőitől. Különböző tarifákat szabtak a továbbhaladás feltételéül. Az eljárás során az ügyészség akkor egyezséget kötött a vádlottakkal, ugyanis tényfeltáró vallomást tettek, felelősségüket elismerték. A tárgyaláshoz való jogukról már az előkészítő ülésen lemondtak, amit 2021 márciusában tartottak a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsán. A vádhatóság indítványával megegyezően két-három év börtönbüntetésre ítélték őket, valamint pénzbírságot és vagyonelkobzást szabtak ki ellenük.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában