Borzalom

2024.04.05. 15:01

Győri ítélet - Saját szülei hagyták meghalni a kétévest

A Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta abban az ügyben, amelyben a szülők mulasztása miatt meghalt egy kétéves gyermek. A házaspár egy Vas vármegyei városban élt öt gyermekükkel, az anya a hatodikkal volt várandós.

Kisalföld.hu

A szülők elhanyagolták a gyermekeik gondozását, elemi szükségleteik kielégítését. Éjszakára az idősebbeket – 5, 4, 3 és 2 évesek voltak – egy szobába zárták, s reggelig nem engedték ki őket. A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint a vádlottak büntetése szükséges és arányos. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.A szobát nem a szükséges rendszerességgel takarították, emiatt az szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel, széklettel szennyezett volt.

A 2019 augusztusában született fiuk testi és szellemi fejlődése egyre jobban romlott, emiatt kiszolgáltatottá vált. Gyakran az ágyról leesve az éjszakát ruhátlanul a padlón töltötte. A szülők agresszióval fordultak felé, bántalmazták, előfordult, hogy az anya a földön fekvő kisfiúba belerúgott. A gyermek szilárd táplálékot fogyasztani és önállóan enni nem tudott, ennek ellenére a szülők több hónapon keresztül elmulasztották a megfelelő táplálását.

A már ülni nem tudó, legyengült gyermek gennyes tüdőgyulladást kapott. A szülők orvoshoz nem vitték el, aminek következtében néhány nap múlva, 2022. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka meghalt. Az anya és az apa másnap délelőtt 10 órakor vették észre a történteket. A Szombathelyi Törvényszék különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében ítélte el a párt.

Az anyának 18 év, az apának 16 év fegyházbüntetést szabtak ki azzal a kitétellel, hogy szabadságra nem bocsáthatóak. Végleges hatállyal eltiltotta őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülnének kapcsolatba. Szülői felügyeleti jogukat megszüntették. A Győri Fellebbviteli Fő- ügyészség álláspontja szerint a vádlottak büntetése szükséges és arányos. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában