Internet

2024.02.07. 07:15

Együtt a biztonságosabb internetért - Képeken az online világ dilemmái Sopronban

Idén 21. alkalommal szervezték meg az Európai Unió tagállamaiban és a világon, így hazánkban is a Biztonságos Internet Napot (SID).

Varga Henrietta

A pályázat díjazottjai: Kalmár Benjámin, Farkas Olivér és Takács Luca Rafai Zoltán szenior rendőr alezredessel. Fotó: Máthé Daniella

Az eseményhez kapcsolódóan a Soproni Rendőrkapitányság logó-és plakátkészítő pályázatot hirdetett soproni diákoknak, melynek eredményhirdetését kedden tartották. A pályázat célja az volt, hogy a fiatalok képeket alkossanak, amelyekkel - az online világban megélt dilemmák, vagy az itt szerzett tapasztalataik hatására - újító és kísérletező módon reflektálnak az őket, kortársaikat, illetve a társadalmat érintő jelenségekre.

Cservenák Helga rendőrőrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési előadója kérdésünkre elmondta, hogy a pályázatra összesen 40 alkotás érkezett, az első három helyezett, illetve egy különdíjas tanuló vehette át a bűn-és balesetmegelőzési szakemberek által összekészített ajándékokat. Hozzátette, hogy a program kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahol a különböző generáció képviselői, fiatalok, szépkorúak, számítástechnikai szakemberek boncolgatták az idei év szlogenjét, az "Együtt egy jobb internetért" jelentőségét.

A bűnügyi- és bűnmegelőzési szakemberek kiemelten kezelték az online térben megvalósuló bűncselekmények megelőzésének fontosságát. - A bejelentések alapján sajnos mindennaposak az online csalásra irányuló próbálkozások, ezért nagyon vigyázzunk. Fontos, hogy a személyes vagy banki adatainkat ne adjuk ki semmilyen körülmények között, semmilyen felajánlott programot ne telepítsünk a számítógépünkre.

Ha erre kérnek bennünket azonnal hívjuk fel a pénzintézetet, a rendőrséget és jelentsük az esetet - zárta a beszélgetést a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában