30 eset

2024.01.04. 07:14

Sokszor visszaélt a receptekkel a csornai férfi

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy 55 éves csornai férfival szemben. Az elkövető hamis orvosi vények aláírásával nyugtató hatású gyógyszerek megszerzésében közreműködött. A Zala vármegyei Főügyészség adott tájékoztatást a részletekről.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint ismeretlen személyek 2019 őszén illegális úton megszereztek 110 darab orvosi vényt, melyeket egy budapesti kórházban, majd 2019 áprilisától külföldön dolgozó belgyógyász szakorvos nevében állítottak ki. Az ismeretlenek a vények tartalmát az orvos által kitöltendő rovatok és orvosi bélyegzőnyomatok vonatkozásában meghamisították.

A bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkező férfi a hamis bélyegzővel és orvosi aláírással ellátott, két valós beteg nevére, részben valós adatokkal - névvel és TAJ számmal - kitöltött recepteket legalább 30 esetben aláírta a betegek nevében, mellyel közreműködött abban, hogy ismeretlen személyek vényköteles nyugtató hatású gyógyszereket szerezzenek meg. A készítmények hatóanyag tartalmuk miatt, mint kábítószer helyettesítő anyagok jó áron értékesíthetők a feketepiacon.

A meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt, 30 alkalommal több városban is – Győrben, Komáromban, Pápán, Téten, Celldömölkön, Szombathelyen és Nagykanizsán – váltottak ki az eljárás során ismeretlenül maradt személyek gyógyszereket.

A férfi 2019. szeptember 19-én egy nagykanizsai gyógyszertárban akart két hamisított recepttel gyógyszert kiváltani, amikor a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott, ezért felhívta a recepten feltüntetett kórházat. Mivel kiderült, hogy a recepten feltüntetett orvos a kiállítás időpontjában már nem dolgozott Magyarországon, az asszisztens értesítette a rendőrséget.

A más ügyben szabadságvesztését töltő férfival szemben az ügyészség a vádiratban hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat, melyben fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában