Rendőr

2023.11.09. 06:01

"Nincs nagyobb érték a családnál" - vallja a roma származású Németh Adám törzsőrmester, a Csornai Rendőrkapitányság járőrparancsnoka

Németh Adám törzsőrmester, a Csornai Rendőrkapitányság járőrparancsnoka Nógrád vármegyéből származik. Idén kapta meg a 2022 év rendészeti szakembere címet a roma származású leendő rendőrtiszt.

Vámos Annamária

Küzdősportokat tanult, hogy megvédhesse a szeretteit Fotó: Fülöp Máté

Németh Ádám Salgótarjánban született, Karancslapujtőn töltötte gyermekéveit. Fiatal korában több kábítószer használóval találkozott és életveszélyes bűncselekményeket látott maga körül már idejekorán, ott, ahol a családjuk eltartásáért, a mindennapi megélhetésért és a folyamatos nélkülözés miatt követnek el bűnt az emberek.

Neki szerencséje volt, ki tudott ebből maradni.

Számomra megadatott, ami nagyon sok mindenkinek hiányzott, a biztos családi háttér. Ez mutatta nekem az irányt és segített, hogy nemet mondjak a rosszra. A legnagyobb érték számomra a család.

A pénz sokadrangú dolog számomra az életben, semmit nem jelent. Nem éheztünk. Szűk anyagi körülmények között nőttem fel két testvéremmel, de szüleim a napi betevőt mindig előteremtették. Minden szeretetet megkaptam, amit egy gyerek kérhet, sőt még többet is, de tudtam, minden másért nekem kell megdolgozni. Sosem jutott eszembe elvenni a másét - mondta el Németh Ádám.

Fotó: Fülöp Máté

A középiskolát Salgótarjánban végezte, akkor került leginkább a rossz közelébe, de ő inkább a tanulást választotta. Gyakran előfordult, hogy arra ébredt, a haver, akivel tegnap még találkozott, azt nem fogja látni 15 évig, mert börtönbe került. Iskola mellett dolgozott, ahogy mondta, helyette soha. Ösztöndíjakat szerzett, hogy segíteni tudjon a családja anyagi helyzetén. Nagy húzóerő volt számára az osztályfőnöke, aki mellé állt a reál tantárgyakban. Vékonyka gyerek volt ezért már fiatalon a küzdősportok felé fordult, mert rájött meg kell védenie magát és a családját.

- Nógrádban az megy be az ajtón, aki nem kopog. Bennem volt, nem követhetek el semmit mert nem lesz belőlem sportoló, ami nagy álmom volt. Gyerekként elképzeltem, élsportoló vagy tornatanár leszek. De az anyagi hátterünk az egyetemet nem tette lehetővé, ez talán a mai napig csalódás - emlékezett vissza a járőrparancsnok.

Jött egy a rendőrség által kínált ösztöndíj roma származású diákok számára, így döntött a rendőri pálya mellett, amely biztos fizetést is jelentett.

A Körmendi Rendészeti Szakközépiskolát végezte el, majd ezután Salgótarjánban lett járőr. Fiatal rendőrként, mindent megtanult a számára már ismerős, bűnözéssel teli környéken. Nem volt olyan dolog, amivel ne találkozott volna. Az első emberölésnél való helyszínelés nagyon megviselte és sajnos még gyerekgyilkossággal is találkozott. Olyan súlyos esetekkel szembesült, amit mások csak hírekben látnak, valamint gyakran olyanokat kellett előállítania vagy letartóztatnia, akikkel együtt játszott gyerekként. Bevallása szerint szörnyű volt látni a régi ismerősöket kábítószertől, alkoholtól felismerhetetlenségig leépült állapotban.

Fotó: Fülöp Máté

Azért döntött a váltás mellett, mert ugyan a rendőri szakmát választotta életútjának, viszont félt attól, nehogy egyszer egy helyszínen egy szerettét találja. Ekkor került Németh Ádám a Csornai Rendőrkapitányságra. Jövő nyáron diplomázik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol írt egy tudományos diákköri dolgozatot A fiatalkorú bűnelkövetők jellemzői Győr-Moson-Sopron megyében címmel, mellyel második helyezést ért el. Az országos versenyen ugyanezzel a dolgozattal különdíjat nyert, valamint megkapta idén 2022 év rendészeti szakembere címet is a megyében. Írásában interjúkat készített pártfogóval, megyei bűnügyi osztály vezetőjével, gyermekjólétis munkatárssal, bűnelkövetővel, aki 16 évesen került börtönbe. Kézzelfogható, mindennapos, ám tabu problémákat ír le dolgozatában, amit szerinte senki más nem tud helyrehozni, csak mi felnőttek, utat mutatva ezzel a gyerekeknek, mert egyre több lesz a digitalizált világban a kiskorú bűnelkövető.

Vannak esetek, amiket nagyon nehezen dolgoz fel, de amikor nem akar gyengének látszani, vagy terhelni másokat, édesanyját hívja fel, aki idősgondozással foglalkozik. Tőle ered a járőrparancsnok végtelen segíteni akarása.

- Rendőr vagyok és ez a mindennapjaimmá vált, a munkám az egyik hobbim. Általam senki nem fog ok nélkül büntetést kapni. Nem várok, jutalmat, elismerést még megbecsülést sem, csupán a munkámat szeretném végezni. Édesanyám nem roma, édesapám igen. A megjelenésemen ez látszik, de én ezt büszkén vállalom. Sosem éreztem, hátránynak. Többet kell teljesítenem, mint az átlagnak, de ezt nem veszem észre, mert sosem teljesítettem átlagosan. Mindenbe a legtöbbet adom, mert nyerni szeretek. Senkire nem akartam soha hasonlítani. Ne is szeressenek, csak fogadjanak el és tudjak segíteni másokon, hogyha kell - zárta Németh Ádám törzsőrmester, a Csornai Rendőrkapitányság járőrparancsnoka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában