88 évesen szabadulhat

2023.10.25. 11:11

Győri ítélet - 33 év fegyházat kapott a törött sörösüveggel támadó férfi - fotók

A Győri Ítélőtábla szerdán helybenhagyta az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék ítéletét, annak a férfinak az ügyében, aki vita hevében egy törött sörösüveggel támadt vitapartnerére.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A vádirat szerint B. Tibor vádlott már ittasan, egy kisebb baráti társasággal jelent meg egy Pápához közeli falu csárdájában 2019. novemberében. A késő esti órákban tovább ivott, majd összeszólalkozott a sértettel, szidta és élete kioltásával is fenyegette.

A csárda tulajdonosa rászólt a vádlottra, de ez hatástalannak bizonyult, ugyanis a férfi egyre hangosabban kiabált, miközben többször a sértett tarkóját és pólóját is megfogta. A másik férfi B. Tibortól elfordulva másokkal kezdett beszélgetni, mire a vádlott egy teli sörösüveggel úgy fejbe ütötte őt, hogy az üveg darabokra tört.

Az agresszív férfit többször kitessékelték a vendéglátóhelyről, ám mindig visszatért. Vitapartnere megöléssel fenyegetőzött továbbra is, majd egy másik sörösüveget nagy erővel az asztal széléhez ütött, amitől az nyaktól lefelé szilánkosra törött.

Ekkor B. Tibor újra megindult a sértett felé, majd lendületből annak felsőteste, illetve nyaka irányába szúrt a törött üveggel. A férfi a vádlott elől hátralépett, s hogy a szúrásokat elkerülhesse, elkapta támadója karját, majd a földre rántotta. A terhelt még ezek után is próbálta őt megszúrni, még hassal a földre szorítva is támadott, közben sikerült megvágnia a sértett lábszárát. A korábbi vágások a sértett egyik alkarját és a vállát érték.

B. Tibort még az sem tartotta vissza, hogy két vendég a további erőszak megakadályozása érdekében egy székkel fejbe ütötte, illetve megrúgta. A férfit végül kivezették a csárdából. A Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, és ezért őt – mint erőszakos többszörös visszaesőt – életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetésből legkorábban 33 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Ezt az ítéletet a Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság is jogosnak találta így változtatások nélkül helybenhagyta. B. Tibor legkorábban 88 éves korában szabadulhat a rácsok mögül. Az utolsó szó jogán, még a végleges ítélet kihirdetése előtt azt mondta, hogy nem érzi magát bűnösnek, ha bűnös is, maximum testi sértésben. - Emberi élet kioltására nem volt alkalmas az a törött üveg - mondta, majd aszmapipáját elővéve mutatta és magyarázta a bíráknak, hogy szakértői vélemény téved. Az egész eljárás során tagadta tettét, álláspontja szerint ő az elszenvedője a cselekményeknek, és ő csak jogosan védekezett. A csárda kamerája minden eseménysort rögzített, így nem volt nehéz feltárni a durva eseménysort a bíróság szerint.  - Szóba sem jöhet a jogos önvédelem. A vádlott támadt, még akkor is amikor tárai meg akarták fékezni. Megállapítható az egyenes ölési szándék, a sértett életére akart törni - indokolt a Győri Ítélőtábla tanácsa.

Miután a vádlott megtudta, hogy akár élete végéig a rácsok mögött kell maradni, felháborodottan nyilvánította ki markáns véleményét. - Ennyi erővel már villamosszékbe is ültethetnének, vagy elrendelhetnék az eutanáziát - fogalmazott, mielőtt kivezették volna a tárgyalóteremből.

Mivel erőszakos, többszörös visszaesőről van szó, az emberölési kísérlet büntetési tétel felső határa megduplázódik. Ilyen esetekben az életfogytig tartó szabadságvesztés feltételes szabadságra bocsátásának időtartamát 25 és 40 év között tudják megszabni. B. Tibor esetében a társadalom védelmét és mások visszatartását is szem előtt kell tartani, ugyanis nála a korábbi büntetőeljárások nem vezettek eredményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában