Legfontosabb az elővigyázatosság

2023.10.25. 15:15

Egyre többen próbálkoznak a csomagküldős csalással - Mutatjuk a győri rendőrök tanácsait ellenük

Kisalföld.hu

Forrás: Schutterstock

Nagyon elterjedt az utóbbi időben, hogy SMS-t kapunk egy ismeretlen számról, amelynek szövege pontosan úgy van megfogalmazva, mintha egy csomagszállító cégtől érkezett volna. A megszövegezés hasonlósága miatt, óvatlan pillanatunkban, főleg, ha éppen tényleg várunk egy csomagra, reflexből követhetjük a benne lévő utasításokat, rákattintunk a megadott linkre, amelyen keresztül akár kémprogramot telepíthetnek a telefonunkra, vagy jobb esetben csak valamilyen kényes adatunkat kérik el egy űrlapon.

Ez a módszer olyanokat is elbizonytalaníthat, akik alapvetően tudatában vannak az átverős módszerek működésével.

Kérjük, hogy fogadja meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • Mindig legyenek elővigyázatosak és körültekintőek az online piactéren történő vásárlások, vagy eladások alkalmával.
  • Ha csomagot rendeltek és értesítést kapnak a termék érkezéséről minden esetben ellenőrizzék le, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapták-e az sms-t, vagy az e-mailt, amelytől a csomagot várják! Az ismeretlen feladótól érkező üzenetben szereplő linket ne nyissák meg!
  • A csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom. Mindenképpen ügyeljenek arra, hogy a bűnözők helytelen linkeket használnak, hogy az embereket adathalász webhelyekre irányítsák.
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívószámon!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban: https://kiberpajzs.hu/

Forrás: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában