Ítélet

2023.06.13. 13:07

Hazamehet a börtönből - Enyhébb büntetést kapott a Győrben pengével kaszaboló nő

Ítéletet hirdetett kedden a Győri Törvényszék, annak a nőnek az ügyében, aki tavaly januárban féltékenységből egy sniccerrel támadt rá volt férjére és annak barátnőjére. Az ügyészség a legutóbbi tárgyaláson visszavonta az előre kiterveltséget. A elsőfokú bíróság, így a vádirattal megegyezően döntött. A háromgyermekes édesanyát hét év fegyházbüntetésre ítélte, azzal a kitétellel, hogy feltételesen nem szabadulhat.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Az ügyről beszámoltunk portálunkon korábban. Az emberölési kísérlet büntetési tétele 10 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés, azonban több enyhítő körülményt is találtak, így a váddal és védelemmel megegyezően úgy döntött a bíróság, hogy a 10 év is túl sok lenne. Ezért az 5 és 10 év között határozták meg a büntetési tételt. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlott és védője is három nap gondolkozási időt kért.

Az asszony gyermekei is eljöttek anyjuk határozathirdetésére, kezüket tördelve, feszülten hallgatták dr. Bóka Tibor bíró indoklását. Nem csoda, hiszen a családi tragédia, talán őket viseli meg a legjobban. Apjukat olyan súlyos vágások érték, hogy a gyors és szakszerű beavatkozás nélkül a férfi halálához vezetett volna a kaszabolás. A szerencsén múlott, hogy az emberölés kísérleti szakaszban maradt - fogalmazott a bíró.

A vádlott nő mindvégig beismerte tettét, azt azonban végig tagadta, hogy előre kitervelten követte volna el a támadást. A Győri Törvényszék sem állapította ezt meg, indoklásukban kifejtették, hogy a bizonyítékok szerint a nő békülési szándékkal ment volt férjéhez. Az ott látottak dúlták fel a nőt annyira - hiába tudott a férfi új barátnőjéről - hogy a párra támadt.

A magával vitt szendvics, váltóruha és a férfinek szóló levél is azt mutatja, hogy a nő azt hitte, ismét rendezni tudja kapcsolatát volt férjével. A dulakodás közben kiborult táskából került elő a gázspré, majd a sniccer, amit a nő a munkahelyén használt. A vita hevében, először lefújta volt férjét, majd a tapétavágóval akart bosszút állni. A vádlott kaszaboló mozdulatokkal testszerte megsebesített az ott talált nőt, aki ezután elmenekült, másnap találták meg a rendőrök.

Majd gyermekei apjára támadt az anya. Amikor lecsillapodott és felfogta mit tett, próbált mentőt hívni, de annyira véres volt a keze, hogy végül a férfi hívott segítséget. Az egykor ápolónőként dolgozó vádlott igyekezett segíteni vérző exén, nyomókötést alkalmazott a sebeken.

Az egyenes szándékot sem állapították meg, úgy vélik egy családi veszekedés volt, ami eldurvult és nagy szerencse, hogy nem történt nagyobb baj.

Dr. Bóka Tibor bíró mindezeket figyelembe véve és látva, hogy a vádlott megbánta tettét, mérlegelve az egyéni és az általános megelőzést, hozta meg az ítéletet. Kihangsúlyozta, hogy a 10 éve elvált pár évekig együtt élt a férfi elköltözéséig: kapcsolatuk viharos, sokszor tettlegességig fajuló, amolyan se veled, se nélküled volt. Sokat nyom a latba, hogy a volt férj is megbocsátott egykori feleségének.

A határozathirdetést követően a nő letartóztatásának meghosszabbításáról is döntöttek. Az ügyészség nem látta indokoltnak a további letartóztatást, úgy vélik már nem áll fent a bűnismétlés, vagy az elrejtőzés veszélye. Így a nő és védője kérésének megegyezően nővérének balatonalmádi otthonába maradhat háziőrizetben. Mivel volt férjével közösek a győri és nagybajcsi ingatlanaik, oda nem mehet vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában