15 perc késéssel érkezett a tárgyalásra, nem a legjobb állapotban

2023.05.09. 17:29

Bíróság előtt a férfi, aki ittasan halálra gázolt, majd magára hagyott egy idős asszonyt Győrszentivánon - fotók

Előkészítő ülést tartottak kedden a Győri Járásbíróságon, annak a győri férfinak az ügyében, aki tavaly márciusban, ittasan halálra gázolt egy kerékpárost Győrszentivánon, majd továbbhajtott.

Simon Roberta

K. Szabolcs a baleset előtt is tudta, hogy nem vezethetett volna, de mégis autóba ült, ráadásul ittasan.

Fotó: Rákóczy Ádám

  • 15 perc késéssel, hatalmas lila monoklikkal és horzsolt arccal érkezett a tárgyalóterembe a vádlott K. Szabolcs. Enyhén alkoholszagot árasztott magából, de állítása szerint nem ivott.
  • A vádirat szerint 2022. március 2-án fél 10-kor Győrszentivánon közlekedett Suzuki Swift személygépkocsijával, de mielőtt a volán mögé ült szeszesitalt fogyasztott. A vezetői engedélyének egészségügyi érvényessége pedig már egy éve lejárt.
  • "Közlekedése során alkoholos tompultságából eredő figyelmetlensége miatt az elvárható észleléshez képest mintegy két másodperces késedelemmel vette észre az előtte kerékpározó személyt. Megelőzni nem tudta, fékezése ellenére 50-60 kilométer/óra sebességgel frontálisan elütötte a 71 éves sértettet" - ismertette dr. Berecz Róbert ügyész.
  • Az ülés végén hatályon kívül helyezték az ittas gázoló beismerő vallomását. 

Az ütközéstől a biciklis asszony először a motorháztetőre, majd az úttestre esett, kerékpárja a kocsi alá szorult. K. Szabolcs az ütközés után megállt, de nem szállt ki a gépkocsiból, hanem a helyszínről körülbelül 500 méterre lévő otthonához hajtott. A Suzukijával közben a kerékpárt magával vonszolta. A vádlottat a háza kapubejárójánál szemtanúk vonták kérdőre és a rendőrség kiérkezéséig visszatartották K. Szabolcsot.

Napi két pohár bor 

A baleset következtében az idős asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap elhunyt a kórházban. A vádlott szondáztatásakor közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. Ezt nem is tagadta az előkészítő ülésen K. Szabolcs, bevallotta, hogy naponta két pohár bort vagy egy doboz sört iszik. A műszer viszont 1, 5-ös értéket mutatott, ami szerint több vagy erősebb alkoholt fogyasztott a baleset előtt.

A tragédia utáni pillanatok. Fotó: Rendőrség

Alkoholfüggőség

A nyomozás során megállapították, hogy K. Szabolcs alkoholfüggő és személyiségzavara van, de nem olyan fokú, hogy az korlátozta volna cselekménye és a következmények felismerésében.

Az ügyészség mértékes indítványt tett, beismerés esetén öt év börtönbüntetést és közügyektől eltiltást, valamint öt év járművezetéstől eltiltást kaphat a vádlott. K. Szabolcs elismerte bűnösségét, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról és vallomást is tett. Ilyenkor általában már az előkészítő ülésen jogerős ítélet szokott születni, de mégsem így történt. A férfi vallomásából kiderült, hogy nem zárható le ilyen könnyen az ügy.

Betegség

Dr. Kőhegyi Eszter bírónő kérdésére elmondta K. Szabolcs, hogy néhány napja munkanélküli, mert vasárnap kirúgták a győri hulladékégetőből. Három nagykorú és egy kiskorú gyermeke van, utóbbit élettárásával közösen nevelik. - Rossz az egészségügyi állapotom, veserákom van, de most tünetmentes. Nem járok kezelésre, kemoterápián se jártam soha. Pszichiáterhez járok egy-két éve, de ő csak az alkoholelvonási tüneteimet kezeli gyógyszerekkel - mondta el K. Szabolcs.

 

Lila arccal a bíróságon

A bíró megkérdezte az is a vádlottól, hogy mitől ilyen lila véraláfutásos és sebes az arca. - Egyik reggel korán mentem a töltésen sötétben és egy gödör miatt elestem. Nincs mit szépíteni, pofára esten - válaszolta K. Szabolcs.

A férfi egyébként büntetlen előéletű, egyszer gyorshajtás miatt kapott bírságot. De volt olyan is, hogy kidöntött egy táblát és egy oszlopot az autójával - az iratok szerint epilepsziás rohamai miatt.

Epilepsziára hivatkozik

- Már rég nem vezethetek, akkor sem vezethettem volna amikor a balesetet okoztam. Az epilepszia miatt se - vallotta be K. Szabolcs. A vádlott azt is elárulta, hogy már a tavalyi baleset előtt is szedte az alkoholbetegsége miatt a gyógyszereket, illetve kétszer volt elvonón is. - Az eset után, amikor bevittek a rendőrök a fogdára, elájultam. Havonta egyszer ez előfordul. Már éreztem a balesetkor is, hogy rosszul vagyok, valószínűleg enyhe epilepsziás rohamom volt - fejtette ki a vádlott.

K. Szabolcs a baleset előtt is tudta, hogy nem vezethetett volna, de mégis autóba ült, ráadásul ittasan.
Fotó: Rákóczy Ádám

Kivizsgálják a veserákot

-Felvettem az elhunyt biciklis fiával a kapcsolatot. Elfogadták a bocsánatkérésemet. Megmondtam, hogy vállalom mindenért a felelősséget és nem takarózom a betegségemmel - mondta K. Szabolcs.

A férfi hiába ismerte el bűnösségét, nem a vádirat szerint tett beismerést. Az ügyészség orvosszakértő kirendelésére tett indítványt, hogy alaposan kivizsgálják a férfi veserákját, valamint, hogy tényleg megállapíthatóak-e az epilepsziás rohamok és ez állhatott-e a halálos kimenetelű baleset hátterében.

A bírónő hatályon kívül helyezte a férfi beismerését. A védőügyvéd kérte még, hogy vizsgálják ki K. Szabolcs börtöntűrő képességét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában