Ne váljon a csalók áldozatává!

2023.04.04. 19:48

Tanácsokat adnak a soproni rendőrök az online visszaélések megelőzésére

Egyik korosztály sincs biztonságban az interneten! Folyamatosan érkeznek az online visszaélésekkel kapcsolatos feljelentések a Soproni Rendőrkapitányságra. A rendőrség tapasztalata szerint az online térben tevékenykedő csalók módszereinek tárháza kifogyhatatlan, ezért nagyon fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk azokkal a veszélyekkel, amelyeket a kibertérben el kell kerülnünk.

kisalfold.hu

Forrás: Adobe Stock

A Soproni Rendőrkapitányság az elmúlt időszakban megtörtént bűncselekmények alapján az alábbi tanácsokat adja:

  • Ha egy népszerű előfizetéses műsorszóró nevében kapnak emailt vagy sms-t arról, hogy legutóbbi befizetésüket elutasították, és azt az üzenetben megadott linken keresztül tudják kiegyenlíteni, akkor ennek ne tegyenek eleget! Azonnal töröljék az üzenetet! A szolgáltató sohasem kéri, hogy e-mailben vagy szöveges üzenetben adják meg a hitelkártya vagy bankkártya számukat, bankszámlaadataikat, előfizetői jelszavukat, és azt sem kérik, hogy külső szolgáltatón vagy webhelyen keresztül fizessenek.
 
  • A Magyar Posta, vagy más csomagküldő szolgálat nevében e-mailben, vagy sms-ben küldött - általában a szállítási cím egyeztetésére és/vagy a díj kifizetésére - linknek se dőljenek be! A levélben látható „Kattints ide", „Fizessen online" vagy „Küldje el nekem a csomagot" illetve hasonló feliratú linkek adathalász weboldalakra továbbítanak, ezért ezekre semmiképpen se kattintsanak!
 
  • Több olyan alkalmazás is van, amelyek távolról is hozzáférést biztosítanak a számítógépekhez és a mobilokhoz, ezek birtokában - akár jogtalanul is – át tudják venni az eszközön az irányítást egy hozzáférési kód megadásával. Az ilyen alkalmazást mindig nagyon körültekintően töltsék le, és a hozzáférési kódokat csak teljesen megbízható személy részére adják meg! Ne higgyenek annak, aki ismeretlenül segítségnyújtás ürügyén kéri a kódokat!
  • Ne dőljenek be a kamuszeretőknek! Legyen gyanús, ha valaki túl hamar vall szerelmet a neten. Ezek a csalók azzal operálnak, hogy érzelmileg függővé teszik az áldozatukat. A kamuszerető folyton újabb és újabb átutalásokat kér áldozatától, amíg az ki nem fogy a pénzéből, vagy rá nem jön a turpisságra. Ha az átvert gyanút fog, vagy nem hajlandó tovább finanszírozni az egyre átlátszóbb "problémák" megoldását, egyszerűen felszívódik. A legfontosabb, hogy ne utaljanak pénzt senkinek, akit nem ismernek személyesen. Az effajta ismerősnek jelöléseket legjobb, ha haladéktalanul letiltják.
 
  • Mindenképpen legyen gyanús, ha valaki áron alul kínál valamit az interneten megvételre! Az ilyen a termékeket legjobb csak személy megtekintés után megvásárolni. Amennyiben ezt nem tudják megtenni, kérjék meg erre egy megbízható ismerősüket. Az eladókról a vásárlást megelőzően minden esetben érdemes a meglévő vásárlói véleményeket elolvasni.

Amennyiben megtörtént a baj tiltsák le a bankkártyájukat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában