Egyre nő a bűnlajstromuk

2023.04.19. 21:39

Győrben fogták el a hirdetőket átverő csalókat, akik milliókat emeltek le áldozataik számláiról - VIDEÓ

Esztergomi rendőrök füleltek le a Nemzeti Védelmi Szolgálat kiberfelderítési főosztály munkatársaival együttműködve egy hirdetőket átverő banda tagjait Győrben. Több, mint 50 eset kapcsolható össze velük.

kisalfold.hu

Most éppen 11 ügyet egyesítettek az esztergomi nyomzókhoz, de a Petrovits Zoltán zászlós és Lampert Gergely főtörzszászlós által készített kapcsolati ábra alapján újabb 39 eset vár egyesítésre, vagyis az internetes csalók bűnlajstroma folyamatosan nő.

Forrás: police.hu

Egy nő tett feljelentést az Esztergomi Rendőrkapitányságon tavaly novemberben, hogy a számlájáról ismeretlen elkövető pénzt vett le. A nyomozás során kiderült, internetes csalók áldozata lett. Az érdekes és tanulságos esetről a police.hu számolt be. 

Egy játszószőnyeggel kezdődött

Az egész egy játszószőnyeggel kezdődött, amit a sértett az interneten akart eladni. Az ügylethez gyanútlanul megadta a bankszámlához tartozó adatait, a vevő ugyanis küldött neki egy alkalmazást, amelybe be kellett írnia a bankszámlájával kapcsolatos adatait, kódjait, merthogy - állítása szerint - ezen keresztül kívánta rendezni a fizetést. Valójában nem kívánta. Sőt. Rövidesen 2 millió forintot emeltek le a számlájáról. 

A nyomozás során két név is felbukkant rövidesen: egy fiatal, Ászáron élő nő neve és bizonyos Yeneii K. (29) ukrán állampolgáré.

Egy fiatal ászári nőhöz és egy bizonyos Yeneii K. (29) ukrán állampolgárhoz vezették a nyomozókat a szállak. A nő a neki  „Menő Jenőként” bemutatkozó ukrán férfival dolgozott egy közös győri munkahelyen, majd rövid ideig tartó szerelmi kapcsolat alakult ki közöttük. A nő születésnapján, október végén ez a bizonyos Menő Jenő, azaz Yeneii K. két ukrán ismerősével együtt jelent meg a nála, és azt kérte, segítsen abban, hogy a vele lévő férfiak egyike pénzt tudjon utalni Ukrajnában maradt rokonainak. A nő segítségképpen odaadta a telefonját, amelyen az ő banki alkalmazásán keresztül, a játszószőnyeget áruló sértettől megszerzett pénzt átutalták egy külföldi bankszámlára. Onnan, mint utóbb kiderült, kriptovalutára váltották a pénzt, aminek így nyoma veszett.

 A nyomozás során végül több, hasonló módszerrel rászedett embert is találtak a zsaruk. 

Yeneii K.-t január 31-én elfogták, előállították az Esztergomi Rendőrkapitányságra, és gyanúsítottként kihallgatták. Számítógépeket, mobiltelefonokat és SIM-kártyákat foglaltak le nála. A gyanúsított azt mondta a vallomása során, hogy tulajdonképpen a két ukrán férfi kereste meg őt a kéréssel, hogy találjon Magyarországon olyan bankszámlákat, amelyekre Ukrajnából kimenekített pénzt lehetne utalni. 

Ekkor már több ügyet egyesítettek a nyomozók, így már több millió forintnyi csalás ügyében vizsgálódtak. De látszott az is, lesz még bőven olyan internetes csalás, amelynek elkövetői alighanem ugyanezek a személyek lehetnek.

Az ötletgazdák mellett strómanok és tolmács is a rács mögött

Kiderült közben a másik két ukrán állampolgár kiléte is, az egyik Vladyslav S. (24), a másik Elshan M. (23) volt. Utóbbi rendelkezett az informatikában különösen nagy jártassággal, és azoknak a strómanoknak a telefonjairól ő intézte a banki átutalásokat, akiket Yeneii K. hajtott fel. Kellett a társaságnak egy tolmács is, ő lett Serhii S. (28), aki ugyancsak ukrán állampolgár.

A jelenlegi adatok szerint ötven eset köthető a nevükhöz. A csoport főleg Győr térségében tevékenykedett, a zsaruk figyelni kezdték a bűnszervezet még szabadlábon lévő tagjait, és mielőtt végleg külföldre tették volna át a székhelyüket, az esztergomi nyomozók a Nemzeti Védelmi Szolgálat kiberfelderítési főosztály munkatársaival együttműködve a városban elfogták őket. 

Vladyslav S. ellen háromrendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt, Elshan M. ellen háromrendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja, valamint egyrendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt. Serhii S. ellen pedig háromrendbeli, társtettesként elkövetett pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Most éppen 11 ügyet egyesítettek az esztergomi nyomozókhoz, de a kapcsolati ábra alapján újabb 39 eset vár egyesítésre, vagyis az internetes csalók bűnlajstroma folyamatosan nő. A bíróság március 24-én elrendelte a letartóztatásukat. A rendőrség még tovább vizsgálja a lehetséges sértettek körét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában