Időben érkezett a segítség

2022.11.18. 15:41

Győrben és Mosonmagyaróváron is életet mentett a a szén-monoxid érzékelő

Mindkét esetben alacsony koncentrációt mértek a tűzoltók.

kisalfold.hu

Időben jelzett a műszer - Illusztráció/pixabay.com

Csütörtökön délután Győrbe, a Felüljáró útra riasztották a város tűzoltóit, ahol a fürdőszobában egy kombi gázkazán biztosította a fűtést és a meleg vizet. Az egység a gázszolgáltató szakemberével közösen méréseket végzett, amely igazolta a mérgező gáz jelenlétét. A szakember alkalmatlannak találta a készüléket a további használatra, ezért leplombálta - közölte a katasztrófavédelem.

Este Mosonmagyaróváron, a Szent István király úton szólalt meg az érzékelő, amint begyújtottak a cserépkályhába. A mosonmagyaróvári egység méréseivel szintén igazolta a szén-monoxid jelenlétét.

Mindkét esetben alacsony koncentrációt mértek a tűzoltók. Az érzékelők időben figyelmeztettek a veszélyre, ezért sérülés nem történt.

Jó tudni
A szén-monoxid a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül juthat a lakás légterébe. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik, míg az elhasználódott, nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből, gáztűzhelyekből közvetlenül is juthat mérgező gáz a lakásba. Az utólagos gépészeti berendezések, mint a szagelszívó vagy a szárító, valamint az utólagos építészeti átalakítások befolyásolhatják a kéménykör működését, így az épület levegő-ellátottságát is. A nyílt égésterű fűtőberendezések használatakor folyamatosan biztosítani kell a friss levegő utánpótlását.

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. A hemoglobin a levegő csekély szén-monoxid koncentrációja esetén is megköti azt, ugyanis kétszázötvenszer nagyobb hajlammal kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén.

A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Például az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegőmolekula között 50 darab szén-monoxid molekula található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában