A bicikli életveszély a sztrádán

2021.07.26. 05:21

Romló közlekedési morál – Egyre több a hajmeresztő eset az M1-es autópályán Győr-Moson-Sopron megyében

Az ember nem akar hinni a szemének, a tények azonban makacsok: egy fiatalember látszólag gondtalanul tekert az M1-es győri szakaszán a napokban. A Magyar Közút kamerája Ikrény térségében rögzítette a kirívó szabálytalanságot. Írásunkból kiderül: egyre több a balesetveszélyes szabályszegés az M1-es autópályán, amely nem a véletlen számlájára írható.

Szeghalmi Balázs

A Magyar Közút felvételén látható fiatal nem csak magát, az autósokat is veszélyeztette, amikor feltekert az M1-esre.

100 ezer jármű naponta

Az M1-es forgalma Győr térségében becslések szerint átlagosan napi 80 ezer jármű. Közlekedési szakemberek szerint ez a szám a nyári és év végi szabadságok, a nyugatról keletre tartó vendégmunkások áradata idején 100 ezerre ugorhat.

Ez most aktuális, július utolsó napjaiban indulnak haza a vendégdolgozók. Forgalom szempontjából a legerősebbnek a hétfő és a péntek számít az M1-esen; ezeken a napokon a kamionok karavánja végeláthatatlan sorban kígyózik.

Tudatos szabályszegések

Úgy tűnik, ezek a forgalmi adatok kicsit sem hozták zavarba azt a kerékpáros fiatalembert, aki viszonylag tempósan tekert az M1-es győri szakaszának leállósávjában, pár száz méterre az M85-ös autóútra vezető leágazótól. „Külön statisztikát nem készítünk az ilyen szituációkról, de általános tapasztalatunk, hogy mind durvább és meghökkentőbb szabálytalanságokat követnek el a közlekedők, nemcsak az M1-es autópályán, hanem a többi országos úton is” – kezdte Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút kommunikációs igazgatója hozzátette: a közelmúltban többen merészkedtek kerékpárral, e-rollerrel a legforgalmasabb hazai sztráda leállósávjába Győr-Moson-Sopron megyén kívül is. „Nem klasszikus tévedésekről van szó. A szabálytalankodók mozgásából és útvonalából kirajzolódik, hogy itt bizony tudatos szabályszegések történtek” – hallottuk.

A Magyar Közút felvételén látható fiatal nem csak magát, az autósokat is veszélyeztette, amikor feltekert az M1-esre Ikrény térségében.

50 ezerről indul a büntetés

„A KRESZ előírásai feketén-fehéren leírják, hogy a gyorsforgalmi utakon csak olyan járművekkel szabad közlekedni, amelyek sík úton is legalább 60 km/órás sebességgel képesek haladni. Más járművek közlekedése szigorúan tilos a sztrádákon, autóutakon. Ráadásul a leállósávot is csak meghatározott járművek vehetik igénybe folyamatos haladásra” – mondta az eset kapcsán Majorné Bajnok Eszter százados, a Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója.

Az M1-esen kerékpározó fiatalember egyszerre több szabálytalanságot követett el; ha „elcsípik” a rendőrök, a büntetése 50 ezer forintról indult volna. A győri rendőröktől megtudtuk, hogy ők is találkoztak már kerékpárosokkal az M1-es megyei szakaszán, igaz, azok a bringások kivétel nélkül külföldi turisták voltak. Elmondásuk szerint eltévedtek, ezért kerekeztek fel a sztrádára. Valószínűleg azonban ők is tudatosan jártak tilosban, s szimplán le akarták vágni az előttük álló távot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában