Bűnügy

2020.10.13. 11:46

Darnózseli gyilkosság – N. János tagadja a bűncselekmény elkövetését – Ítélet pénteken

Az utolsó szó jogán tagadta a bűncselekmény elkövetését a felesége megölésével és feldarabolásával vádolt darnózseli hentes kedden, a Kúrián. A bíróság péntekre napolta el a határozathozatalt az ügyben. A darnózseli hentes ügye hat éve zajlik, de azóta sem született jogerős ítélet az ügyben.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

A férfit azzal vádolják, hogy 2014-ben megölte feleségét, a holttestet pedig a házukban lévő húsfeldolgozóban feldarabolta, maradványait elégette, majd egy réten szétszórta.

N. Jánost a Tatabányai Törvényszék 2016 decemberében bizonyítottság hiányában felmentette. A Győri Ítélőtábla ezt az ítéletet megalapozatlanság és az indoklás hiánya miatt hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását rendelte el.

A törvényszék 2019 márciusában megint felmentette – ismét bizonyítottság hiányában – a vádlottat. A bíróság szerint ugyanakkor a férfi valótlanul állította, hogy a gyilkosság időpontjában a testvérénél volt. Bebizonyosodott az is, hogy az anyagmaradványokat a férj szórta ki, a telefonok cellainformációi pedig azt igazolták, hogy ugyanott, volt, ahol a felesége. A történet kezdő- és végpontja tehát igazolt, de azt semmi nem bizonyítja, hogy a vádlott megölte az asszonyt – állapította meg a törvényszék. Az elsőfokú bíróság szerint tehát a vádlott közreműködött a sértett testének megsemmisítésében és maradványainak szétszórásában, de ez önmagában az emberölés vádját nem alapozza meg.

Tavaly októberben a Győri Ítélőtábla másodfokon hét év börtönre ítélte testi sértés miatt a vádlottat, mert az emberölés nem volt bizonyítható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A vádlott mindvégig tagadta, hogy köze lenne felesége meggyilkolásához. A férfi a keddi tárgyaláson távmeghallgatással vett részt a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből. Az utolsó szó jogán arról beszélt, nem tud olyan tényről, bizonyítékról, ami a bűnösségét igazolná. Hozzátette: nem követte el a bűncselekményt, amivel megvádolták, és kérte a Kúriát, hogy a Tatabányai Törvényszék felmentő rendelkezését hagyja helyben.

A Kúria a múlt héten elrendelte az addig szabadlábon védekező férfi letartóztatását, de az ügyvéd nem tudta felvenni a büntetés-végrehajtási intézetbe került vádlottal a kapcsolatot. A Kúria ezért péntekre napolta a határozathozatalt, hogy a védőnek legyen lehetősége a vádlottal személyesen, érdemben egyeztetni.

14.32 - N. János az utolsó szó jogán elmondta, hogy az elmúlt években azt tapasztalta, a hatóság elméletileg és gyakorlatilag is kifogástalanul, szinte hibátlanul dolgozik. A lakosság szemszögből ennek komoly eredményei vannak. Kiemelte, az elmúlt hat évben nem tud olyan tényről, bizonyítékról, ami a bűnösségét igazolta volna.

„Ez nem véletlen, mert nem követtem el az ügyészség által felhozott vádak tartalmát. Nem követtem el bűncselekményt.”

Kérte továbbá a bíróság tanácsát, vegyék figyelembe az elsőfokú törvényszék bíráinak a munkáját, akik a vádlott szerint hihetetlen nagy erőfeszítéssel és energiával a maximumot hozták ki, hogy az ügy végére járjanak. Hozzátette még:

„Az elsőfokú bíróság döntése mindkét esetben az volt, hogy engem mentsenek fel. Arra kérem a Kúria tanácsát, ezt hagyják helyben. A másodfokú bíróság döntését kérem, helyezzék hatályon kívül.”

A tanács visszavonult, 15 óra után hirdethetnek ítéletet.

13.11 - N. János Győrből a Jókai utcai börtönből követi a tárgyalást.

 

12.34 - Munkatársaink megérkeztek a tárgyalás kitűzött helyszínére, hamarosan ítélet várható.

Korábban

A mai napra, október 13-ra napolták el a darnózseli hentes ügyét, akit azzal vádolnak, hogy megölte feleségét, a holttestet pedig a házukban lévő húsfeldolgozóban feldarabolta, ledarálta, maradványait elégette, majd szétszórta. Mint arról korábban beszámoltunk, N. János október 6-ig szabadlábon védekezhetett, aznap azonban a Kúria elrendelte az előzetes letartóztatását.

A darnózseli hentes ügye hat éve zajlik, de azóta sem született jogerős ítélet az ügyben. Korábban már kétszer – első fokon és a megismételt eljárásban – felmentették a férfit.

Utoljára 2019 októberében, másodfokon hirdettek ítéletet: akkor hét év börtönbüntetésre ítélték halált okozó testi sértés bűntette és könnyű testi sértés bűntette miatt. A döntés nem emelkedett jogerőre, a férfi letartóztatását a Győri Ítélőtábla utasította el. Az ügy azért folytatódott a Kúrián, mert az ügyész súlyosítást kért, a vádlott ügyvédje felmentést, az áldozat családja pedig azt: mondják ki az emberölést.

A Győri Ítélőtáblán helyesen állapították meg, hogy a vádlott bűnös, és másodfokon a megfelelő logikai következtetéseket vonták le, ami korábban elmaradt, és nem tévedtek a minősítésben sem, azaz hogy N. Jánost nem emberölésért ítélték el

– hangzott el a legfőbb ügyész képviselőjének beszédében a Kúrián kedden.

A büntetés mértékét – a 7 év börtönt, melybe beleszámítanák az előzetesben töltött 29 hónapot -, törvénysértően enyhének tartotta.

A vádlott védője perbeszédében azt mondta, a bíróság első fokon kimerítően és hiány nélkül járt el, amikor a férfit felmentették. A védő szerint most sem tudjuk, mi történt a nővel pontosan, de “ki sem tudjuk következtetni”. Ilyen hiányosságok mellett pedig nem történhet más döntés, minthogy a védencét felmentik a vádak alól, mert a bizonyítékokat nem lehet pótolni csak gondolatokkal, feltételezésekkel.

Az ülést elnapolták, erre ma, azaz október 13-án 13 órától kerül sor. Az utolsó szó jogán N. János is beszélhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában