Kamioninvázió az M1-esen

2020.07.29. 06:11

Egy éve szakította át a korlátot a Renault F1-es csapatának kamionja az M1-esen – most kiderül, mi lett a rendőrségi vizsgálat vége

Egy éve, 2019. július 29-e a balesetek napja volt az M1-esen Győr térségében. Az elmúlt napokban is történt tragédia Hegyeshalom és Győr között; rajkai autómentő fiatalember vesztette az életét a sztrádán. A balesetekre a legjobb „gyógyír” a kétszer három sáv lenne az M1-es Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán.

Szeghalmi Balázs

2019.07.29. Fotó: Bertlef András

Forrás: Bertleff András

Fotó: BERTLEFF A

Senki sem sérült súlyosan

Csodával határos módon emberéletet nem követelt a két súlyos és két kisebb baleset a kisalföldi megyeszékhely elkerülőjén egy éve. A reggeli órákban Győrújbarátnál kisteherautó és személyautó ütközött a sztrádán, a sérültekhez mentőhelikopter érkezett. Ez volt a nyitány. Filmekbe illő, ahogy a Forma-1-es Renault csapat egyik kamionja a déli órákban a 121-es kilométerszelvénynél átszakította a szalagkorlátot és az árokba csapódott.

Szerencsére súlyos sérült nem volt. Pedig ismerve az M1-es forgalmát Győrnél, kicsi az esély arra, hogy szemközti oldalon ne ütközzön másik járművel egy irányítás nélküli kamion. Az égiek fogták mindenki kezét a balesetkor.

40 ezer forintos bírság

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletét kérdeztük az emlékezetes baleset utóéletéről. A Forma 1-es csapat kamionját vezető francia férfi elaludt a kormánynál, ezért szakította át a szalagkorlátot és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A megyei rendőrség határozatában szabálysértés elkövetése miatt 40 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a sofőrt, aki a kiszabott büntetést befizette.

Bár anyagi kár is alig keletkezett más járművekben, ne felejtsük: az M1-esen és a győri utakon megbénult a közlekedés a karambol miatt. Rengeteg rendőr dolgozott a baleset helyszínén és a városi forgalomirányításban. Utóbbiak költsége többszöröse volt a 40 ezer forintos pénzbírságnak. A rendőrség semmilyen baleset esetében nem számlázza ki a helyszínelés költségeit hazánkban, ezt nem engedi jogszabály – tudtuk meg.

Kamionsor az M1-es győri szakaszán: elég egy hirtelen fékezés és baleset érheti a karavánt. Fotó: Huszár Gábor

Bevágnak 40 tonnás gépek elé

A Renault csapat kamionjának „takarítása” közel 10 órán tartott, a műveletet az ismert győrújbaráti autómentő, Gömböcz István, becenevén Gömbi irányította. „Nehéz munka volt az F-1-es kamion kiszabadítása az árokból” – elevenítette fel a győrújbaráti férfi. „Összességében jóval több személyautó érintett a balesetekben az M1-es megyei szakaszán, mint ahány teherautó” – folytatta Gömbi, akinek szavait alátámasztják a rendőrségtől kapott adatok is.

„Több autós nem veszi észre, hogy 40 tonnás gépekkel szórakozik. Vagy bevágnak a kamionsor elé, vagy lassabb a tempójuk, mint a karaváné. A kamionok átlagban 87-89 km/órás tempót mennek, vannak azonban nyolcvannal cammogó autósok a sztrádán. Megjegyzem, van olyan európai ország, ahol büntetik a 80-as sebességet a pályán. A kamionok elvileg nem előzhetnek az autópályán, így hosszú sorokban torlódnak fel. Gyakori baleseti ok a hirtelen fékezés, elalvásokra is akadnak példák. A műszaki hibák ma már ritkák. Mi a megoldás? A sztráda mielőbbi kétszer három sávvá bővítése” – hallottuk Gömbitől.

Szinte csodával határos módon senki nem sérült meg abban a balesetben 2019. július 29-én, amelyet a Renault Forma-1-es csapatának kamionsofőrje okozott Győrnél. Fotó: Kisalföld-archív (Bertleff András)

Óriási forgalom

Az M1-es forgalma Győr térségében becslések szerint átlagosan napi 80 ezer jármű. Közlekedési szakemberek szerint ez a szám a nyári és év végi szabadságok, a nyugatról keletre tartó vendégmunkások áradata idején 100 ezerre ugorhat.

Ez most aktuális; július utolsó napjaiban indulnak haza a vendégdolgozók és augusztus 20-ig töltik a pihenőjüket. Forgalom szempontjából a legerősebb napoknak a hétfő és a péntek számít az M1-es autópályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában