Időjárás

2024.04.19. 03:20

Napos idő lesz Győr-Moson-Sopronban erős széllel, de visszatérhetnek az éjszakai talajmenti fagyok

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 11 és 16 fok között alakul.

Kisalföld.hu

Éjszakai fagyok lehetnek

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig

Pénteken napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Pénteken a nyugatias légmozgást főleg az északi megyékben kísérhetik élénk, néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de néhol gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 11 és 16 fok között alakul.

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

Ez elemzés szerint hétfőről keddre virradó éjszaka erős hidegfront érte el Magyarországot, ami véget vetett a megelőző három hét nyáriasan meleg, sokfelé száraz időjárásának. A hét első felében jellemzően 5-15 milliméter között alakult a lehullott csapadék, ezzel valamelyest csökkent a csapadékhiány. A talaj felső 20 centiméteres rétege - ami a hétvégére már országszerte kritikusan kiszáradt -, most sokfelé átnedvesedett, és az ország nagy részén a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből.

Az őszi vetések még jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak, mert nem rövidülnek tovább ezek a fejlődési fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége. A legtöbb gyümölcsfa már elvirágzott, a terméskezdeményeket és a növekvő termést gyenge fagyok veszélyeztetik a következő éjszakákon - írták.

Az előrejelzés szerint továbbra is változékony, hűvös időre van kilátás. Számottevő, nagy területet érintő csapadék nem valószínű az előttünk álló egy hétben. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek alatt alakul, napközben jellemzően 11-16 fok közé melegszik a levegő, éjszakánként pedig mindössze 0-5 fok közé csökken a hőmérséklet, de a szélvédett, fagyzugos helyeken nulla és mínusz 3 fok közé hűlhet a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában