téli időjárás

2021.02.11. 06:20

Extrém hideg érkezett Győr-Moson-Sopron megyébe – Viharos szél hozott kemény mínuszokat – animáción, hogyan tör be a fagy hozzánk

A hét első felében a hideg és a meleg levegő határán billegett az időjárás, de mostanra győz a hideg és az idei téli szezon zord időszaka köszönt ránk. A napokig tartó extrém hideg idején az egyedül élő idősekre, a kisgyerekekre, a hajléktalanokra és házi kedvenceinkre is fokozottan figyeljünk.

Szeghalmi Balázs

Fagy, jég, illusztráció Jeges szélvédő megtisztítása, a jég lekaparása. 20201227 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Hideg forgatókönyv

Az előttünk álló, legalább négy-öt napos időszak lesz az idei tél eddigi leghidegebb periódusa. Szerda délután ebből még nem sokat vettünk észre, ám este érezhetően megindult a hideg levegő szűkebb pátriánkba és ez véget vetett az enyheségnek.

https://www.kisalfold.hu/idojaras/helyi-idojaras/figyelmeztetes-szerda-este-erkezik-a-hideg-keszuljon-a-fagyra-gyor-moson-sopron-megyeben-is-10646524/

Ha címszavakban kell vázolnunk a tél támadásának forgatókönyvét, akkor a következőket írhatjuk: eső, esetleg ónos eső, pár centis hó után viharos szélben lesz részünk, majd napokra beáll a fagy.

Tomboló szél Sopron környékén és a Bakonyban

„Országosan a fő bizonytalansági tényezőt az jelenti, hogy a hideg levegő mikor éri utol a hazánk feletti csapadékzónát. Ez azonban nem érinti az összes régiót, a Kisalföldön legfeljebb 1-2 cm friss hó hullhat” – kezdte Allaga Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében az előttünk álló huszonnégy órában viharos, átlagosan 65-70 km/órával süvítő szélre készüljünk. Sopron környékén még erősebb széllökések várhatók, a Bakonyban pedig a 100 km/órát is meghaladhatja a szél sebessége.

Kemény mínuszok

A viharos csütörtök után pénteken, szombaton és vasárnap kellemetlen, csípős, száraz hidegben lesz részünk, nappali fagyokkal. „A jelenlegi tudásunk szerint szombatról vasárnapra virradó éjszaka jön a legkeményebb fagy. Ekkor az Észak-Dunántúlon is akár mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet” – tudtuk meg Allaga Tamástól.

Jövő hét elején gyenge enyhülés indulhat, de napközben így is alig fordul majd pluszba a hőmérő higanyszála, miközben éjszaka valószínűleg mínusz 5-10 fok között marad a hőmérséklet.

Veszélyek

A tartós extrém hideg minden emberre veszélyes lehet, az egészséges felnőtt szervezetet is megviseli. Különösen a csecsemők, a kisgyerekek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek és a hajléktalanok tartoznak a veszélyeztettek közé. Már a 10-14 fokos környezet is akár halállal végződő lehűléshez vezethet.

Ne felejtsük: a kihűlés veszélye nemcsak a szabadban fordulhat elő, hanem a családi házakban is, ha huzamosabb ideig 15 fok alá süllyed a hőmérséklet. A fagyási sérülések elsősorban a fülön, az orron és a végtagokon jelentkezhetnek.

Szigorúan vastagon öltözzünk: Győr-Moson-Sopron megyében is hasznunkra lesz a téli ruha a hidegben és a gyakran metsző, északias szélben. Fotók: Mediaworks-archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában