Határ menti együttműködés

2024.05.20. 14:42

Megújuló energia - kevés a hozzáértő szakember

Pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését keltené fel a megújuló energia iránt a Next GEn projekt. A program a munkaerőhiány csökkentése érdekében indult el az osztrák-magyar határtérségben.

Bódvai Ildikó

Megújuló energia: a projektpartnerek a burgenlandi Felsőőrön (Oberwart) tartott találkozón átbeszélték az együttműködés főbb kérdéseit.

A megújuló energia a fenntartható jövő záloga, de ezen a viszonylag új iparági területen kevés a hozzáértő szakember. A zöldebb jövő érdekében a pályaválasztás előtt álló 10-15 éves fiatalok érdeklődését keltené fel a szakterület iránt a Next GEn projekt. Az osztrák és magyar projektpartnerek egy többrétegű, innovatív pályaorientációs modell segítségével szólítanák meg a diákokat. 

Az április elsején indult projekt 30 hónapja alatt az együttműködő partnerek, köztük a soproni székhelyű Faipari Tudományos Alapítvány, változatos programelemekkel segítik a szemléletformálást és irányítják a fiatalok figyelmét a megújuló energiára, a fenntarthatóbb jövőre. Felméréseken és mélyinterjúkon alapuló elméletet és tudásanyagot dolgoznak ki. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos koncepciókat több szinten tesztelik, továbbá mentorképzés, pedagógus workshop és diákoknak szóló határon átnyúló versenyek segítik a Next GEn céljainak megvalósulását. Vagyis azt, hogy közép- és hosszútávon enyhíteni lehessen az osztrák-magyar határtérségben a megújuló energia területén mutatkozó szakképzett munkaerőhiányt.

A burgenlandi Felsőőrön (Oberwart) a közelmúltban tartott találkozón a projektpartnerek személyesen is megismerhették egymást, átbeszélték a főbb célkitűzéseket és közösen kidolgozták az együttműködés alapjait. Az első féléves periódus operatív terveit is megvitatták és elfogadták. A projekt az Interreg program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában