Válságkezelő pénzügyi termékekkel segített az Exim a vállalatoknak

2024.04.07. 20:00

Győri gazdaságfejlesztési konferencia - Kisgergely Kornél: kiválóan halad a Liszt Ferenc-repülőtér visszavásárlása

Az Exim feladata a stratégiai ügyletek finanszírozása, mint a reptér visszavásárlása. A projekt kiválóan halad – jelentette ki Kisgergely Kornél, az Exim Magyarország vezérigazgatója a Figyelő és a Kisalföld gazdaságfejlesztési konferenciáján Győrben.

Kisalföld.hu

Kisgergely Kornél, az Exim Magyarország vezérigazgatója sikertörténetként beszélt a Baross Gábor Hitelprogramról. Fotó: Rákóczy Ádám

Kisgergely Kornél előadásában arról beszélt, habár bankként ismertek, tevékenységi körük átfogó, a magyar gazdaságfejlesztési intézményrendszer kulcsfontosságú szereplőjének tekinthető. 

Ismertette, harminc év alatt tízezer vállalkozást támogattak. Fő funkcióik közé tartozik az exportbiztosítási tevékenység, ami olyan cégek számára jelent megoldást, akik aktívan jelen vannak az exportpiacokon, valamint az úgynevezett anticiklikus gazdaságpolitika támogatása, amelynek jegyében a 2020 óta folyamatosan zajló válságok között célzott válságkezelő pénzügyi termékeket nyújtottak a vállalatoknak. Az Exim hatáskörébe tartozik továbbá az olyan stratégiai jelentőségű ügyletek finanszírozása, mint a reptér visszavásárlása, ami a vezérigazgató szerint kiválóan halad. 

Az előadáson elhangzott, hogy az Exim értéket teremt az exportfinanszírozáson keresztül az egész világban, így például segítik Egyiptomban vasúti kocsik, vagy az USA-ban ruházati termékek gyártását. Emellett kötött segélyhitelek révén is nyújtanak támogatást, elsősorban Afrikában. 

A vezető a Baross Gábor Hitelprogramra rátérve kiemelte, hogy 1000 milliárdos pótlólagos támogatást tudtak nyújtani hazai cégeknek; ez az egyik legnagyobb hasonló állami program volt, amit ilyen rövid idő alatt sikerült lebonyolítani. Ugyanakkor idén 200 milliárddal megemelte a kormány a keretet, ami már azóta ki is merült… Nem meglepő módon a feldolgozóipar és a logisztika területéről került ki a támogatott cégek többsége. 

A magyar vállalatok terjeszkedési lehetőségeiről Kisgergely Kornél elmondta: a Balkán régi vadászterülete a magyar cégeknek, ezért aktívan együttműködnek ezekkel az országokkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában