Fontosak a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok

2024.04.07. 18:10

Győri gazdaságfejlesztési fórum - Nyisztor Péter: minden ötödik vállalatot mi finanszírozzuk

Bőven van még tér, hogy a hitelezés előre tudjon lépni Magyarországon – mondta Nyisztor Péter, az MBH Bank ügyvezető igazgatója a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén.

Kisalföld.hu

Nyisztor Péter: A forgóeszközhitel várhatóan továbbra is slágertermék lesz a vállalati szektorban. Fotó: Rákóczy Ádám

A szakember hangsúlyozta, olyan magasak voltak a piaci kamatok Magyarországon, hogy azokat lehetetlen lett volna kitermelniük a cégeknek, ezért is volt kiemelt szerepük a finanszírozásban a támogatott hiteleknek. 

Bőven van még tér, hogy a hitelezés előre tudjon lépni Magyarországon – ezzel kezdte előadását Nyisztor Péter, az MBH Bank ügyvezető igazgatója a Figyelő és a Kisalföld által szervezett gazdaságfejlesztési konferencián a vármegyei iparkamara székházában. Hozzátette, folyamatos növekedés tapasztalható a hitelállományban, ez a növekedési ütem azonban elképzelhetetlen lett volna a támogatott hitelek nélkül, ami azt eredményezte, hogy adott időszakban meghaladta a 60 százalékot is az arányuk a teljes „tortán” belül. 

Az ágazatokról elmondta, hogy az építőipar nagy veszteségeket szenvedett el tavaly, de kezd helyreállni, ami még mindig legfeljebb stagnálást jelent. Az újlakás-piac is komolyan visszaesett, több mint 40 százalékkal csökkent a kiadott építési engedélyek száma az előző időszakhoz képest, de ez a dinamika kezd megfordulni. Ami a kereskedelmet illeti, úgy látja, ebben az ágazatban már látszik a növekedés. A járműiparral kapcsolatban a beruházások húzhatják a szektort, de reméli, hogy a tendenciák a mezőgazdaság tekintetében is pozitívan alakulnak 2024-ben. 

A hitelezési fordulatról elmondta, hogy 6–6,5 százalék közötti a kamatszint-várakozás. Mivel a Bubor folyamatosan csökken, egyre több saját forrású hitel fog megjelenni, bár hozzátette, még nem tartunk ott. A forgóeszközhitel továbbra is slágertermék lesz, mondta Nyisztor Péter a vállalatok hitelfelvételi hajlandóságáról. Jelenleg minden ötödik hazai vállalatot az MBH Bank finanszíroz. 

Arról is beszélt az ügyvezető igazgató, hogy egyre fontosabb az ESG (a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat magába foglaló keretrendszer), tekintettel arra, hogy aki nem felel meg ezen kritériumoknak, az ki fog szorulni a nyugati piacokról. Ezért figyelmeztetett, hogy fel kell készülniük a cégeknek, amihez az MBH Bank minden támogatást megad. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában