Íz, szín, állag, sósság és összhatás

2024.03.26. 08:04

Vakteszten a sonka - Győri húsboltok áruja volt terítéken - Videó

Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról a sonka, így hát kisebb fába vágtuk a fejszénket. Körbejártuk a győri vásárcsarnokot és a közkedvelt hentes­árusokat, hogy leteszteljük az idei kínálatot. Ötféle füstölt áru került szerkesztőségünk asztalára, hogy kollégáink vakteszten kóstolhassák végig.

Simon Roberta

Húsvét előtt egy héttel is nagy volt a forgalom – Makrainé Katalin, a Széles Húsüzlet eladója szorgosan tölti fel házi sonkákkal a hűtőt.

Fotó: Csapó Balázs

Vasárnap reggel véget ér a nagyböjt. Azoknak, akik tartják a húsvéti böjti időszakot, ez maga a megváltás, hiszen a hosszú önmegtartóztatás után végre el lehet fogyasztani a húsvéti sonkát. Van, aki pácolva, füstölve, más főzve, tormával szereti. A minőség továbbra is fontos a vevőknek. Az eladók szerint az ünnepek miatt akár többet is hajlandóak vagyunk fizetni a húsvéti finomságokért. Már múlt héten nagy volt a roham az ünnepi sonkákért, a hentesek forgalma jócskán megnőtt. A győri vásárcsarnokban több üzlet széles választékban kínálja húsvétig az ízes disznóságokat. A comb és a tarja mellett nagy kedvence a vásárlóknak még a füstölt csánk.
 

DSC_1910
Csizmadia Éva, a Bábolna-Hús eladója szerint van, aki az elsők között veszi meg a húsvéti sonkát, mások kivárnak az utolsó pillanatig, és egy-két nappal az ünnepek előtt vásárolnak be. 
Fotó: Csapó Balázs

A téli disznóvágások után a családok asztalára a legtöbb helyen húsvétkor kerül először sonka, amelynek nincs vallásos szimbolikája, szimplán a hosszú eltarthatósága és a jó minősége miatt lett az ünnep étele. 

Az éves fogyasztás közel fele 

A Magyar Húsiparosok Szövetségének tájékoztatása szerint a húsvét adja az éves magyar sonkafogyasztás több mint 40 százalékát. 
A jobb minőséget idén is magasabb áron kínálják. Az ünnep egyik slágerterméke kilónként 2300 forintnál kezdődhet, viszont a hagyományosan érlelt és füstölt sonkák átlagosan 4000–4500 forintos kilóáron kaphatók idén. 
A magyarok tavaly a március-áprilisi időszakban 6800 tonna sonkát vásároltak, ami egy háztartásra számítva 2,3 kilogramm terméket jelent. 

A sonka mellett a csánk a sláger 

– Azt tapasztaljuk, hogy az árérzékenyebbek az akcióknak köszönhetően a szupermarketekben veszik meg a kötözött húsokat. Szerencsére továbbra is vannak, akik a bevált ízeket keresik és hentesnél vásárolnak. Ezt jól mutatja, hogy már másfél héttel húsvét előtt lerabolták a húspultot, igyekszünk tartani a tempót a vevői igényekkel és a vásárlási lázzal – mondta el lapunknak Makrainé Katalin, a Széles Húsüzlet eladója, akitől megtudtuk, hogy sokan keresik a füstölt csülköt vagy csánkot is, amiből később bablevest főznek a háziasszonyok. 

5 közkedvelt győri húsbolt áruját teszteltük

A Kisalföld szerkesztőségében idén arra adtuk a fejünket, hogy végigkóstoljuk a közkedvelt győri húsboltok húsvéti sonka kínálatát. 
Öt különböző finomságot teszteltünk le a kollégák nagy örömére, akiknek vakteszt után pontozniuk is kellett. Íz, szín, állag, sósság és összhatás – ezek alapján rangsorolták és egytől tízig értékelték a kínálatot. 
Szoros volt a verseny, mindenki elmondta észrevételeit, végül a tizenhét kóstoló összpontszáma döntött. 

A szerkesztőség kedvence a négyes számú versenyző lett, a Bábolna-Hús sonkája, második helyezést ért el a Máté László Kálvária utcai húsboltjából vásárolt, egyedi füstölésű comb. Szorosan mögötte a harmadik legjobb értékelést Kun Ottó füstölt tarjája kapta a Házi Füstölt Áruk Boltjából. Negyedik helyezést ért el a Széles Hús, míg ötödik lett szintén Kun Ottó húsvéti sonkája. 

A vélemények és az ízlés eltérő volt, viszont a nosztalgiavonatra sokan felszálltunk. Voltak, akik gyermekkoruk ízeit keresték. Az állag tekintetében sem egyeztek az álláspontok, sokan a szárazabb, érettebb sonkát kedvelik, mások viszont inkább a frissebb húsra adtak több pontot. 
A sósság is egyéni ízlés kérdése. Szerkesztőségünkben ezúttal „nyersen” fogyasztottuk, ebben is eltérőek a szokások, ugyanis húsvétra a legtöbben főzve készítik. 
Utóbbinak csak egy titka van: annyi órán át főzzük fűszeres vízben a sonkát, ahány kiló, majd a levében hagyjuk kihűlni. 

A győri eladóktól megtudtuk, hogy a főzni való húsáruból egyre gyakrabban a kötözés nélkülit választják, így a henteseknél ritkábban láthatunk hálóba csomagolt combokat, lapockákat. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában