Győri négykarika

2024.03.04. 19:08

Audis bértárgyalások - Közeledtek az álláspontok, a szakszervezet újabb követeléseket fogalmazott meg

Március negyedikén, hétfőn újabb körhöz érkezett az Audi Hungaria és az AHFSZ bértárgyalása. A szakszervezet reagált a korábbi ajánlatra és újabb követelést nyújtott be a vállalati képviselőknek.

Kisalföld.hu

A márciusi első audis bértárgyaláson sem született egyelőre megegyezés a cégvezetés és a szakszervezet között.

Fotó: Kristof Galgoczi Nemeth

- Az AHFSZ a második munkáltatói bérajánlatot bár nem tartja megoldásnak és nem fogadta el, azonban látja a közeledés szándékát. Szakszervezetünk a március 4-i követelésében szintén el kíván térni az eredeti követelésétől, ezzel felkínálva a megállapodás lehetőségét - írták közleményükben.

Az érdekképviselet engedett és ezúttal belement a két éves szerződésbe 2026. március 31-ig. Idén április 1-től 10,5 százalékos, míg 2025. április 1-től: 8 százalékos alapbéremelést akar. Hozzátették, hogy a bérsávhatárokat az emelés mértékével korrigálják, illetve hogy jövőre ismét vizsgálják felül az infláció mértékét. Kikötötték azt is, hogy ehhez mérten korrigálja a béremelést az Audi Hungaria.

A választható béren kívüli juttatást illetően továbbra is 550 ezret kérnek a 2025 és 2026-os évre. Álláspontjuk szerint lojalitási bónusz a 31. évre 45 000, a 32. évre 46 500 forint legyen. Az egyszeri kifizetés összegét - korábbi ajánlatukkal megegyezően - fél milliós keretben határoznák meg a júniusi bérekkel. A múlt heti négykarikás bértárgyalásról ide kattintva olvashatják tudósításunkat. Kereken egy hét múlva hétfőn, március 11-én folytatják a bértárgyalások következő fordulóját.

Pillanatkép az Audi győri üzeméből.

Előzmények

Február 12-én kezdődtek a bértárgyalások az Audi Hungaria és az Audi Hungaria Független Szakszervezet(AHFSZ) között. Mindkét fél előállt azt első bércsomagjával.

Az munkatársi érdekképviselet követelésében határozottan kiállt az egy éves szerződéskötés mellett és 12 százalékos alapbéremelés mellett. A választható béren kívüli juttatást 550 ezerre emelnék, 500 ezer forintos egyszeri kifizetést kérnek júniusi kifizetéssel, valamint a 31. évre a lojalitási bónusz összegét 45 ezerben határoznák meg.

Ehhez képest a munkáltatói oldal első ajánlata két éves bérmegállapodás volt 2026. március 31-ig. Az alapbéremelést illetően egységes, két lépcsős emelést akartak: idén április 1-től: 5,3 százalékost, 2025. április 1-től pedig  3 százalékos alapbéremelést. Az Audi Hungaria egyszeri 350 ezres kifizetést tart megfelelőnek az idei június havi munkabérrel kifizetve. A választható béren kívüli juttatást mindkét évre egyaránt 500 ezres keretösszegben határozná meg.

A bértárgyalások második fordulóján ugyanezek az érvek és bércsomagok feszültek egymásnak. A felek nem voltak hajlandóak változtatni álláspontjukon és ajánlatukon. A február 26-ai bértárgyaláson azonban megtört a jég, a négykarikás vállalat újabb bércsomagot mutatott be az AHFSZ-nek.

A második audis ajánlat szerint továbbra is ragaszkodtak a két éves szerződéshez, de már három lépcsős béremeléssel álltak elő. Az első ütemben 6,5 százalékkal, majd 2025. április 1-től újabb 4 százalékkal emelnék munkatársaik alapbérét. A harmadik, 2 százalékos növekedésre 2025. október 1-től számíthatnának az Audi Hungaria dolgozói.

Az egyszeri kifizetést idén és jövőre is, júliusi kifizetéssel ígérik, melynek értéke bruttó 300.000 forint lenne évente. A Választható Béren Kívüli juttatás keretösszegén félmillió forintban határoznák meg 2025 és 2026-os évre is. Tehát ebből nem engedtek a korábbi ajánlathoz tartották magukat. A lojalitás bónuszt kiegészítenék a 31. és 32. évre vonatkozóan 43.500 forint/hóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában