Jellegzetes ízű és illatú finomság

2023.10.17. 21:33

Oltalom alatt a Lajta sajt - A finomságot Győr-Ménfőcsanakon gyártják

Uniós oltalom alá került a Lajta sajt, jelentette be az Agrárminisztérium. A most oltalom alá helyezett sajtot az országban egyedül a Tebike Kft. ménfőcsanaki üzemében gyártják, évente mintegy 8–10 tonnát.

Gyurina Zsolt

Egy kiló Lajtához 4–5 ezer forintért juthatnak hozzá a sajtkedvelők a ménfőcsanaki üzem boltjában. Sokoldalúan fogyasztható, tápláló, karakteres: ez a Lajta, amit Pődör Viktória mutatott be. Fotó: Csapó Balázs

  • A nagyságrend évek óta hasonló, ami kéregflórával érő sajt esetében megbecsülendő.
  • A Lajta jellegzetes ízű és illatú, amely azért nem olyan erős, mint a rokoné, a pálpusztaié.
  • Győr-Moson-Sopronban született és csak itt gyártják ezt a különleges rúzsos finomságot.
  • Ménfőcsanakon jártunk utána, hogyan készül ez a különleges finomság.
  • Kiváló fehérborokkal, testes vörösborokkal, illetve az ínyencek mézbe márthatják.

A Lajta sajt oltalmának kezdeményezője a két tucat szakembert összefogó Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete volt. Az elnök, dr. Unger András tájékoztatása szerint a cél az volt, hogy a vármegyében született és csak itt gyártott sajtoknak védelmet nyújtsanak.

Különösebb gond nélkül

– Két éve kezdtünk bele az oltalom alá helyezésbe, és végül különösebb gond nélkül sikerült elérnünk célunkat. Így már ezen a néven csak Győr-Moson-Sopronban lehet gyártani ezt a sajtot az egész Európai Unióban – jegyezte meg Unger András, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet nyugalmazott igazgatója.

Hozzátette, hogy így már három magyarországi sajt részesül uniós oltalomban, a Kárpát-medencei rögös túró mellett az egyesület három éve szerezte meg ezt a védelmet a Moson megyei csemegesajtnak (más nevén ilmici), illetve most a Lajta sajtnak. A Lajta folyóról elnevezett sajt az 1950-es, 1960-as években Mosonmagyaróváron és idehaza, a hetvenes években már a külföldi piacon is nagyon kedveltté vált, különösen az NDK-ba szállítottak belőle nagy mennyiségben. A híres csermajori tanüzem bezárását követően 2009-ben vette át a gyártást a Pődör István vezette családi vállalkozás, a Tebike.

– A Lajta zsíros, tápláló sajt, tíz deka 375 kalóriát tartalmaz. Teljes tejből készül, a sajtot belemártjuk a rúzsflórába – Brevibacterium linens –, bedörzsöljük vele. Így alakul ki rajta a nyálkás felület, amely bontani kezdi a fehérjét, így lesz rúzsos bevonata – magyarázta az üzemben lapunknak Pődör Viktória minőségbiztosító, agrármérnök. – Egy hónapig érleljük 95 százalék feletti páratartalomban, 18–20 fok közötti hőmérsékleten, és kész a finomság. Az egészet kézi munkával készítjük.

Mézbe mártva

Pődör Viktória hozzátette, hogy egy nagyüzem nem szívesen bíbelődik a sok beruházást igénylő rúzsos sajtok gyártásával, hiszen a jellegzetes íz miatt más sajtoktól elkülönítve készítik, külön érlelőben. Egy kiló Lajtához a ménfőcsanaki üzem boltjában 4–5 ezer forint között juthatunk hozzá, illetve kapható még nagykereskedelmi láncokban általában kisebb, 20 dekás kiszerelésben.

Végezetül megtudtuk, hogy a Lajta szendvicsek, sajt- és hidegtálak, sajtsaláták készítésére különösen alkalmas. Adható tízóraira, ebéd után, uzsonnára vagy vacsora után, az étkezés koronája lehet. Kiváló fehérborokkal, testes vörösborokkal, illetve az ínyencek mézbe márthatják, ezzel csodálatos kombináció.

Védett magyarok

A Lajtával együtt 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában