2023.10.17. 21:33
Oltalom alatt a Lajta sajt - A finomságot Győr-Ménfőcsanakon gyártják
Uniós oltalom alá került a Lajta sajt, jelentette be az Agrárminisztérium. A most oltalom alá helyezett sajtot az országban egyedül a Tebike Kft. ménfőcsanaki üzemében gyártják, évente mintegy 8–10 tonnát.
Egy kiló Lajtához 4–5 ezer forintért juthatnak hozzá a sajtkedvelők a ménfőcsanaki üzem boltjában. Sokoldalúan fogyasztható, tápláló, karakteres: ez a Lajta, amit Pődör Viktória mutatott be. Fotó: Csapó Balázs
- A nagyságrend évek óta hasonló, ami kéregflórával érő sajt esetében megbecsülendő.
- A Lajta jellegzetes ízű és illatú, amely azért nem olyan erős, mint a rokoné, a pálpusztaié.
- Győr-Moson-Sopronban született és csak itt gyártják ezt a különleges rúzsos finomságot.
- Ménfőcsanakon jártunk utána, hogyan készül ez a különleges finomság.
- Kiváló fehérborokkal, testes vörösborokkal, illetve az ínyencek mézbe márthatják.
A Lajta sajt oltalmának kezdeményezője a két tucat szakembert összefogó Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete volt. Az elnök, dr. Unger András tájékoztatása szerint a cél az volt, hogy a vármegyében született és csak itt gyártott sajtoknak védelmet nyújtsanak.
Különösebb gond nélkül
– Két éve kezdtünk bele az oltalom alá helyezésbe, és végül különösebb gond nélkül sikerült elérnünk célunkat. Így már ezen a néven csak Győr-Moson-Sopronban lehet gyártani ezt a sajtot az egész Európai Unióban – jegyezte meg Unger András, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet nyugalmazott igazgatója.
Hozzátette, hogy így már három magyarországi sajt részesül uniós oltalomban, a Kárpát-medencei rögös túró mellett az egyesület három éve szerezte meg ezt a védelmet a Moson megyei csemegesajtnak (más nevén ilmici), illetve most a Lajta sajtnak. A Lajta folyóról elnevezett sajt az 1950-es, 1960-as években Mosonmagyaróváron és idehaza, a hetvenes években már a külföldi piacon is nagyon kedveltté vált, különösen az NDK-ba szállítottak belőle nagy mennyiségben. A híres csermajori tanüzem bezárását követően 2009-ben vette át a gyártást a Pődör István vezette családi vállalkozás, a Tebike.
– A Lajta zsíros, tápláló sajt, tíz deka 375 kalóriát tartalmaz. Teljes tejből készül, a sajtot belemártjuk a rúzsflórába – Brevibacterium linens –, bedörzsöljük vele. Így alakul ki rajta a nyálkás felület, amely bontani kezdi a fehérjét, így lesz rúzsos bevonata – magyarázta az üzemben lapunknak Pődör Viktória minőségbiztosító, agrármérnök. – Egy hónapig érleljük 95 százalék feletti páratartalomban, 18–20 fok közötti hőmérsékleten, és kész a finomság. Az egészet kézi munkával készítjük.
Mézbe mártva
Pődör Viktória hozzátette, hogy egy nagyüzem nem szívesen bíbelődik a sok beruházást igénylő rúzsos sajtok gyártásával, hiszen a jellegzetes íz miatt más sajtoktól elkülönítve készítik, külön érlelőben. Egy kiló Lajtához a ménfőcsanaki üzem boltjában 4–5 ezer forint között juthatunk hozzá, illetve kapható még nagykereskedelmi láncokban általában kisebb, 20 dekás kiszerelésben.
Végezetül megtudtuk, hogy a Lajta szendvicsek, sajt- és hidegtálak, sajtsaláták készítésére különösen alkalmas. Adható tízóraira, ebéd után, uzsonnára vagy vacsora után, az étkezés koronája lehet. Kiváló fehérborokkal, testes vörösborokkal, illetve az ínyencek mézbe márthatják, ezzel csodálatos kombináció.
Védett magyarok
A Lajtával együtt 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.