Közel ezer általános iskolás az OSP-ben

2023.10.11. 17:29

Mi a pálya? - Robotika, gépészet, informatika és járműipar várta a fiatalokat Győrben - sok-sok fotó

Közel ezer általános iskolás érdeklődött a továbbtanulás és elhelyezkedés lehetőségeiről az Olimpiai Sportköztpontban a nyolcadik „Mi a pálya?” című Műszaki Pályaválasztó Fesztiválon szerdán.

Bella Violetta

Mivel a rendezvény az egész Észak-Dunántúli régiónak szól, a Balatontól Mosonmagyaróvárig érkeztek diákok és kiállítók Győrbe. Fotók: Csapó Balázs

Két lézerlövés és CNC esztergálás között robottal süttethettek maguknak palacsintát a fiatalok, akik ha elegendő pecsétet gyűjtöttek a 25 standnál, értékes nyereményekkel is gazdagodhattak, a továbbtanulást segítő információk mellett.

Élő Tamás az SC Jedlik standjánál azt mondja, el kell mondani a gyerekeknek, hogy egy szakképzési területen vagy technikumban aranybánya van a kezükben! Ha előbb becsülettel tanulnak és alázattal végigcsinálják a gyakornoki időt, akkor munkavállalóként sok pénzt kereshet, ha pedig később vállalkozni is mert, akkor végképp sokat kereshet. De előbb jön a becsületes munka.

Úgy mondja, 20 százaléka a standok körül ólálkodóknak komoly, céltudatos érdeklődő. – Vannak kifejezetten nőiesebb szakmák még a gépész területén is, mint a minőségellenőr, de a merőszoba nyitott a hölgyek iránt.

Furcsállja, hogy a gépész szakon kisebb a túljelentkezés, pedig őket szinte az iskolapadból viszik a munkahelyek. Vannak, akik már fejből skandálják a nyílt nap időpontját a Lukács iskola standja előtt. Egy csapat Nagyszentjánosi fiatal – köztük két Ukrajnából két éve érkezett tanuló – az autószerelés iránt érdeklődik. András Martin is, aki a családja révén sűrűn be is segít a műhelyben, így a gyakorlatról is van már tapasztalata. De nem csak a fiúk lelkesek. – Egy szakmának nincs neme, mondja Rozália, aki Gyömöréről érkezett a Háry László iskolából és karosszéria lakatos szeretne lenni, szintén a Lukácsban.

– A többség itt még csak beleszagol, de van azért van, aki konkrét tervekkel jön már. – mondja a Rábatamási Móra iskola kísérő tanára Lovász Szabó Zsolt, aki 19 nyolcadikost hozott. – Szerintem 30% az, aki konkrét irányt lát. A tájékozódásban sokat segít egy ilyen nap, de egyéb szakmai bemutatókra is járnak.

Elmondta: a végzősöknek már éles kérdés a hogyan tovább, hiszen február 21-én le kell adják a jelentkezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában