Karok közösen

2023.10.02. 10:57

Digitalizáció a fókuszban: építőipari workshopot rendezett a Széchenyi István Egyetem

Kétnapos hallgatói workshopot szervezett a győri Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai, Építészeti és Épületszerkezettani, valamint Közlekedési Tanszéke, illetve Winkler Gábor Szakkollégiuma Digitális építőipar címmel a napokban. A program során a hallgatók kötetlen keretek között alkalmazhatták a funkcionális tervezés digitális eszközeit, és megismerhették hallgatótársaik szempontrendszerét.

Széchenyi Egyetem

A Digitális Építőipar workshop résztvevői, szakmai zsűrije és szervezői.

Forrás: SZE

Fotó: Maje

A Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kara együttműködésben a Construsoft Kft.-vel, az A-Híd Zrt.-vel és a Graphisoft Magyarországgal idén először kétnapos hallgatói workshopot rendezett. A hagyományteremtő szándékkal megtartott szakmai programon a kar több szakjának hallgatói dolgozhattak együtt egy komplex tervezési feladaton.

„Célunk, hogy hallgatóink megismerjék az összefonódó szakterületek szemléletmódját és elsajátítsák a későbbi munkájukhoz szükséges digitális eszköztár használatát. Arra törekszünk, hogy a gyakorlatorientált képzés részeként a lehető legtöbb új eszközt bevonjuk az oktatásba, és minél modernebb szaktudást szerezzenek a nálunk tanulók. Erre példa a pontfelhő, a háromdimenziós modellezés vagy a kiterjesztett valóság, melyeket a workshopon alkalmazhattak a résztvevők” – mondta Ajtayné dr. Károlyfi Kitti, az egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszékének adjunktusa, a Digitális építőipar egyik főszervezője.

A workshop során a mérnökhallgatók koncepcionális tervezést végeztek csapatmunkában, melynek célja egy revitalizációs terv kidolgozása volt a Mosoni-Duna felett átívelő, Dunaszeg és Kunsziget közötti Bolgányi-híd kapcsán, figyelembe véve annak műszaki állapotát, funkcionalitását, történelmi jelentőségét, valamint illeszkedését a közlekedési rendszerbe és a környezetbe. 

A hallgatók kenuval látogatták meg a projekt középpontjában lévő, Mosoni-Duna felett átívelő Bolgányi-hidat. 

A szakmai program helyszínbejárással kezdődött Dunaszegen, ahol a hallgatók naprakész felhőalapú adatrendszer segítségével állapotfelmérést végeztek a hídon. Ezt követően vegyes szakágakról és különböző évfolyamokból összeállított csapatokban, közösen dolgoztak a koncepcionális tervezésen, melyet a program zárónapján prezentáltak a szakmai zsűri előtt. A feladat elvégzésében és az előadásban egyaránt kiemelt szerepet kapott a digitalizáció, a rendelkezésre álló adatok birtokában sokszínű, modern eszköztárat alkalmazva kaptak lehetőséget a hallgatók arra, hogy megmutassák tudásukat.

A workshop résztevői digitális eszközök segítségével mérték fel a híd állapotát. 

  

A csapatok prezentációját egyetemi oktatók és vállalati szakemberek értékelték közösen dr. Szép János, a Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék vezetőjének elnökletével. A zsűri értékelésekor a gazdaságossági, műszaki, fenntarthatósági és komplexitási szempontokon túl figyelembe vette a kidolgozásban és a prezentálásban alkalmazott innovatív eszközöket is. Ezen kritériumok szerint első helyezést ért el az „A” csapat, amelynek tagjai Baksa Bence (építőmérnök BSc, 1. évf.), Gutta Petra (építőmérnök BSc, 1. évf.), Nagy István (építőmérnök BSc, 2. évf.), Papp László (építőmérnök BSc, 4. évf.) és Szűrös Zsolt (építészmérnök MSc, 1. évf.) voltak. A workshopot 2024 szeptemberében is megrendezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában