Életpálya tanulóknak

2023.10.24. 09:00

A legvonzóbb szakmák - 17 ágazatban szerezhetnek képesítést a Győri Szakképzési Centrum iskoláiban

Merre induljanak, milyen életpályát válasszanak? – nagy kérdés előtt állnak most a nyolcadikos tanulók. A felnőttek közül is sokan néznek új foglalkozás után. A Győri Szakképzési Centrum képzéseiről Hartyándiné Frey Aranka főigazgatót kérdezte lapunk.

Barki Andrea

Gyakorlat - A Győri Szakképzési Centrum Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskolájában a diákok éppen a dekorfestést gyakorolják.

Fotó: Csapó Balázs

– Melyek a legnépszerűbb szakmák a győri centrumhoz tartozó iskolákban? 

– Tizennégy győri és öt mosonmagyaróvári intézményünkben, tizenhét ágazatot érintő szakmai oktatásban jelenleg 11.139-en tanulnak. A diákok 15,2 százaléka turizmus-vendéglátás, 11,7 százaléka gazdálkodás és menedzsment, 10 százaléka speciális gép- és járműgyártás ágazatban tanul, ezek a legnépszerűbb szakmák. Keresett még az építőipar (8,6 százalék), a gépészet (8,4), valamint az informatika és távközlés (8,1 százalék) is – mondta el a Kisalföldnek Hartyándiné Frey Aranka főigazgató.

A szakképzés lehetőséget biztosít a szakmát szerezni vágyó vagy magukat átképezni kívánó felnőttek számára is. Az első kettő, szakmajegyzék szerinti szakma megszerzése az első vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül az állam által, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott intézményben ingyenes. 

A 2023/2024-es tanévben jelentősen emelkedett, szinte megduplázódott a felnőttképzési jogviszonyban tanulók száma az előző tanévhez viszonyítva. A felnőttek esetében a legnépszerűbb ágazat a turizmus–vendéglátás, a specializált gép- és járműgyártás, valamint a szépészet. 

 

Népszerű az okleveles technikus képzés is a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákban. A program a technikum és a felsőoktatási intézmény, valamint a duális partnervállalatok együttműködésén alapul. Az oktatás a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján történik. A többlet-ismeretanyag elsődlegesen a felsőfokú alapozó ismeretek elsajátítására irányul. A képzési idő a „hagyományos” technikumival megegyező, öt év. A képzést elvégzők a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölést használhatják. 

Az okleveles technikus képzés elvégzését követően a tanulók felvételt nyernek az együttműködésben részt vevő felsőoktatási intézménybe, sőt, a kreditpontok elismerésével a felsőfokú tanulmányok időtartama is lerövidülhet. A feltételeket a technikum és a felsőoktatási intézmény együttműködési megállapodása rögzíti. 

A hallgatók felsőfokú duális képzése is folytatódhat a cégnél, amellyel középfokú szakmai tanulmányuk alatt munkaszerződésük volt. 

– Milyen területeken lehet okleveles technikusi végzettséget szerezni? 

– A Széchenyi István Egyetemmel és a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen kidolgozott program alapján ebben a tanévben a Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban gazdálkodás és menedzsment ágazatban, a Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumban sport ágazatban, a Hild József Építőipari Technikumban építőipar ágazatban, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégiumban informatika és távközlés ágazatban, a Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégiumban gépészet, valamint specializált gép- és járműgyártás ágazatban, a Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikumban közlekedés és szállítmányozás ágazatban, a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikumban elektronika és elektrotechnika ágazatban indulnak okleveles technikusi osztályaink. 

– Milyen újdonságok várják a diákokat? 

– A következő tanév újdonsága a honvéd kadét szakma indítása a Bercsényi-technikumban. A honvédelem ágazat képzése érettségi és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul (részletek: ITT>>). 

– Hogyan segítik azokat, akik nehezen boldogulnak a tanulással? 

– A szakképzés egyik kiemelt feladata a végzettség nélküli iskolaelhagyás által veszélyeztetett fiatalok képzésben tartása, szakmához, részszakmához juttatása. A szakképzés átalakítása során meghatározott új, rugalmas tanulási útra építve a Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola elindítja Dobbantó programját, illetve ennek folytatásaként biztosítja a lehetőséget a tanulmányok műhelyiskolában való folytatásához. Célkitűzésünk, hogy minden tanulót a munkába álláshoz szükséges ismeretek birtokában valamilyen elérhető, a munkaerőpiacon elfogadott munkakör betöltésére jogosító, államilag elismert végzettséghez juttassuk. Részszakmaként itt szobafestő-, falazókőműves-, bolti előkészítő, illetve szakácssegéd- végzettséget szerezhetnek. Ezután külön felvételi eljárás nélkül folytathatják tanulmányaikat a szakirányú oktatásban. 

A kreatív ágazathoz tartozó szakmák népszerűsége is nőtt az utóbbi időben. A Sport és Kreatív Technikum lehetőséget kínál a nappali rendszerben tanulói jogviszonyban, valamint a felnőttképzési jogviszonyban tanulók számára is technikumi szintű, illetve érettségire épülő szakmai oktatásban való részvételre. Nyomdaipari technikus, grafikus-, fotográfus-, mozgókép- és animációkészítő, dekoratőrvégzettséget szerezhetnek az itt tanulók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában