Karácsonyig folyamatos drágulás

2023.08.19. 09:00

Most több tojás kerül az asztalra - Négy-öt forint áremelésre lehet számítani szeptemberben

Kapós lett a tojás. Az árstopot követő árzuhanással rengetegen keresik az olcsó tojást. Kisebb áremelkedésre számítani lehet egyes helyeken, de így sem fogja elérni a korábbi árat.

Dániel Viktória

A soproni piacon a tojásokra nagy az igény. Képünkön: Varga Istvánné és Schneider Veronika.

Fotó: Szalay Károly

Míg a legtöbb élelmiszer ára emelkedik, a tojásé jelenleg rendkívül alacsony. Szeptemberben azonban egy kisebb áremelésre kell számítani. 

– Az árstop alól kikerülő termékekre kötelező akciózás vonatkozik, ami szerint a kiválasztott termékeket a kereskedők legalább a bruttó beszerzési árnál 15 százalékkal olcsóbban kötelesek adni. A fogyasztói árak zuhanása ellenére a termelői árak emelkednek – mondta el dr. Kertész Tamás, a győri Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója. – Az energia- és üzemanyagárak, a munkabérköltség növekedése miatt kell majd árat emelni. Emellett az eddig csökkenő gabonaárak is felfelé indultak az elmúlt hetekben.

Dr. Kertész Tamás hozzátette: az árstop ideje alatt a termelők nem tudtak nyereséget elérni, így visszafogták az előállítást. Emiatt a hazai piacon lecsökkent a tojáskínálat. Hasonló tendencia figyelhető meg az európai piacokon is a kínálat csökkenése tekintetében. 

A kevés termék, valamint az alacsony fogyasztói árak miatt hirtelen megugró kereslet is generálja az árnövekedést. 
Fotó: Illusztráció / Flajsz Péter / Forrás: MW archív

A kevés termék, valamint az alacsony fogyasztói árak miatt hirtelen megugró kereslet egyaránt generálja az árnövekedést. Szeptemberben várhatóan négy-öt forinttal nő majd a tojás darabjának ára. Mivel ennek a terméknek most indul a fő szezonja, ezért a jelenlegi tendenciák alapján karácsonyig lassú emelkedés várható, de így sem fogja elérni az árstop előtt lévő százforintos árat. Valószínűsíthetően hetven forintig kúszik majd fel az ár, de biztosat nem lehet mondani, mivel a mostani szabályozás szeptember végéig érvényes. Nem tudhatjuk, hogy ezt követően lesznek-e újabb intézkedések. 

Az ügyvezető igazgató hozzátette: hiány nem várható, a hazai termelők – köztük a Farm Tojás Kft. is – elsősorban a hazai igények kielégítésére fókuszálnak. 

Varga Istvánné és családja közel negyven éve árulja termékeit a soproni piacon. Az emberek ismerik őket, tudják, hogy standjukon széles a tojásválaszték. 
– Többféle méretben és súlyban kínálunk tojásokat, az áruk pont ezektől függ. A jércetojás éppúgy megtalálható nálunk, mint a dupla sárgájú tojás, mindkettőre nagy a kereslet – mondta Varga Istvánné. – Az elmúlt időszakban nem változott termékeink ára, ugyanazon az áron áruljuk, mint korábban. A legkisebb méretű jércetojás 60 forint, a legnagyobb, aminek dupla sárgája van, pedig 110 forint, de árulunk 80 forintos tojást is. Áremelést a jövőben sem tervezünk, maradunk ugyanezeknél az áraknál – tette hozzá. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában