Levelet a kisboltban

2023.06.11. 15:34

A Magyar Posta fizetne, ha a kis falvakban más látná el a feladatait Győr-Moson-Sopronban is

Csekkek helyett utalások, levelek és képeslapok helyett e-mailek, új csomagküldő vállalkozások a piacon: a Magyar Posta egyre nagyobb kihívások közepette igyekszik fenntartani gazdaságosságát.

Gyurina Zsolt

Hutvágner István csekket ad fel Ravazdon, ahol a kisboltban van a posta. Aki kiszolgálja: Stranczné Szücs ­Anita, a posta vezetője. Fotó: Rákóczy Ádám

  • Áprilisban írtunk arról, hogy a ­­vármegyei 1500 fő alatti településeken élők féltik a postájukat. A két fél között azóta is tartanak az egyeztetések, hogy megmaradhat-e a régi változat, mobil postát kap-e a falu, vagy találnak esetleg vállalkozót, aki befogadja üzletébe a csekkfeladást, levél- és csomagfelvételt.
  • Az állami szolgáltató ugyanis előremenekülne: partnerségi programot kínál annak a helyi vállalkozónak, aki üzletében – például kisbolt, gyógyszertár – elvégzi azokat a feladatokat, amelyek eddig a postáé voltak, és ezért értesüléseink szerint havi 235 ezer forint plusz áfát fizetne.

Veszprémvarsány 1500 fő alatti település a Bakony lábánál. Vaderna Melinda polgármester lapunknak azzal kezdte: a fő cél, hogy valamilyen formában továbbra is megmaradjon a posta.

– Tárgyalunk a szolgáltatóval, mondták, hogy van időnk, nem kell kapkodni. Három lehetőség van: az önkormányzat üzemeltetése, egy vállalkozó bevonása vagy mobil posta. Egyelőre a mobil posta az, amit a legkevésbé szeretnénk. Van vállalkozó, aki vállalná, hogy üzletében működjön tovább a posta. Talán a legnagyobb gond, hogy találni-e egyáltalán postást... Főleg, ha például csak részmunkaidőben kellene ellátni a feladatot... – fogalmazott Vaderna Melinda, aki hozzátette: a térség egyik kis központja a falu, szükségük van bizonyos szolgáltatásokra.

Egy ember két faluban

Kajtár József, Lázi polgármestere régóta tárgyal a Magyar Posta képviselőjével, 51 oldalas szerződést is kaptak. A településvezetőnek az állami szolgáltató korábban küldött levelében azt írta: maradhat minden a régiben, ha havonta nettó egymillió-háromszázezer forintot fizetnek. A mostani helyzet szerint helyettesítőt keresnek, aki félig Veszprémvarsányban, félig Láziban lenne postás. – Biztosítanánk a fűtött, kivilágított helyiséget, Veszprémvarsányban pedig van posta, így szerintünk megoldható lenne akár egy költségkímélő megoldással a szolgáltatás fenntartása – jelentette ki Kajtár József, majd hozzátette: a hírek szerint havi 235 ezer forint plusz áfát adna a posta annak a vállalkozónak, aki tevékenységi körében ellátná a postai feladatokat – ez bizony nem sok.

Van település, ahol bevált a mobil posta, mert pontos, megbízható, máshol viszont sok rá a panasz. Győrasszonyfán például csak a legjobbakat mondják róla, közölte a Kisalfölddel Valiczkó Mihály polgármester. Időre jön, házhoz, még jobb is, mint a korábbi helyzet, amikor a postának üzlethelyisége volt.

Akár hosszabb nyitvatartás

A Magyar Posta Zrt. közölte: nemzetközi viszonylatban számos országban működnek hasonló formában posták. A Magyar Falu Program keretében megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik be postai szolgáltatás. A tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partnervállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik, fűzték hozzá. Pluszelőny, hogy a szolgáltatások továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben elérhetők maradhatnak.

Egyre nagyobb szerep jut a mobil postának. Van település, ahol még idegenkednek tőle, máshol viszont elégedettek vele. Fotó: MW-archív
Fotó: Berán Dániel

Van, amit megtartanak

A postánál azzal egészítették ki mondandójukat, hogy a felvételhez köthető tevékenységet (csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel elősegítése) kívánják partneri kezelésbe adni, a háznál történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta Zrt. végzi. Azt is közölték, a program népszerűségét jól példázza, hogy a meghirdetése óta eltelt két hónapban 113 településen 48 önkormányzattal és 65 vállalkozással együttműködésben indult meg a szerződéskötés folyamata, és még 741 településsel folynak egyeztetések. További kérdéseinket is elküldtük nekik, amint válaszolnak, közöljük.

Kis falvak

Több mint 2300, kétezer fő alatti magyar településen nincs postai szolgáltatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában