Vissza a területi szemlélethez

2023.03.30. 12:20

Országos területfejlesztési konferencia Mosonmagyaróváron - Navracsics Tibor szerint új lendületet kell adni a régiók fejlődédének

A területi szemlélet visszavezetése a magyar politikában – ezt nevezte meg egyik fő célkitűzésként Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter annak a kétnapos országos konferenciának a megnyitóján, melynek a mosonmagyaróvári egyetemi kar ad otthont csütörtökön és pénteken előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel a témában.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Magyar Regionális Tudományi Társaság és a Széchenyi István Egyetem szervezésében, az Agrárközgazdasági Intézet, a COMITATUS Önkormányzati Szemle, a KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztálya és az MTA Regionális Tudományok Bizottsága szakmai együttműködésével a IV. Területfejlesztők Napjának ad otthont csütörtökön és pénteken a mosonmagyaróvári egyetemi kar.

– Új lendületet kell adni a régiók, vármegyék, közösségek fejlődésének – hangsúlyozta a megnyitón köszöntőt mondó Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki szerint a magyar fejlesztéspolitikában a központi fejlesztéspolitika helyett most a területi szemléletet kívánják visszavezetni. A tárcavezető, mint elmondta, azon dolgoznak, hogy a települések, régiók közötti különbségek láthatókká és kezelhetőkké váljanak. Ehhez azonban adatokra, tudásra és hasonló rendezvényekre van szükség.

Dr. Filep Bálint, Széchenyi István Egyetem elnöke arról beszélt, hogy a magyaróvári kar kívül és belül egyaránt megújult, új stratégiai fókuszterületekkel, a fenntarthatóságtól az agrár innováción keresztül a vidékfejlesztésig. Kiemelte: a térség versenyképességéhez való hozzájárulás mindannyiunk felelőssége.

Dr. Gál Zoltán, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke hozzátette: fontos szempont a TOP Plusz programban, hogy az a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása mellett a motorikus térségek versenyképességét is szolgálja.

A kétnapos program céljai között szerepel az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) felülvizsgálatának előkészítése, továbbá megvitatják a vidékfejlesztés helyét és szerepét a fejlesztéspolitikában, javaslatokkal szolgálnak, milyen tervezési megfontolásokra, operatív lépésekre van szükség a területi szempontok eredményesebb érvényesítése érdekében és áttekinteni a terület- és vidékfejlesztési szakemberképzés helyzetét, lehetőségeit a felsőoktatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában