Jó befektetés a tanulás

2023.03.06. 07:13

Mutatjuk, hogy milyen nettó bérigényeik vannak a győri és a soproni egyetemen végzett diplomásoknak - hírgrafika

A diplomások bérelváratásait és lehetőségeit vizsgálta legújabb elemzésében hazánk egyik leglátogatottabb tematikus állásportálja, a Profession.hu. A Kisalföld számára készített külön összeállításból kiderült az is, hogy a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem oklevelét megszerzőknek jelenleg magasabb a fizetési igényük az országos átlaghoz képest.

Szeghalmi Balázs

Pillanatkép a Széchenyi-egyetem egyik legutóbbi diplomaosztójáról. A győri kampuszra több mint 3200 elsőéves jutott be a tavalyi felvételi során.

Fotó: Rákóczy Ádám

Jelentős információs bázis

A 104 ezer fős munkavállalói adatbázisban az aktív tagok többsége az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetemen diplomázott felsőfokú tanulmányai végén.

A hatalmas információs állományban közel 4000 olyan felhasználó található, akik a Soproni Egyetemen vagy a győri Széchenyi István Egyetemen szerezték diplomájukat. "A két Győr-Moson-Sopron vármegyei intézmény egykori hallgatói az országos átlaghoz hasonlóan legnagyobb arányban a projektmenedzsment, az adminisztrátor és a szakmai asszisztens területek egyikén dolgoznak" - kezdte Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Volt győri és soproni hallgatók bérigénye

A leghűségesebb magyar városban végzett diplomásoknak átlagosan nettó 380 ezer forint a bérigényük, míg a folyók városában járt, egykori kisalföldi hallgatók nettó 427 ezer forintot "várnak el" munkaadóiktól.

A szakmai tapasztalatot figyelembe véve a következőképpen alakul a győri és a soproni egyetemen tanultak bérigénye. Pályakezdőként a soproni diplomát szerzők 270 ezer forint, míg a győri diplomával rendelkezők 310  ezer forint nettó fizetést kérnek átlagosan, ami 5-10 évnyi munkaviszony után 366 ezer forintra, illetve 426 ezer forintra emelkedik. Kereken egy évtized után pedig 529 ezer és 523 ezer forintra "ugrik" az összeg.

A Soproni Egyetem korábbi hallgatói közül az értékesítés, kereskedelmi vezetői pozícióban elhelyezkedők bérigénye a legmagasabb (közel átlag nettó 418 ezer forint), míg a győri Széchenyi István Egyetemen végzettek esetében a gyártást és termelést irányító szakemberek (közel átlag nettó 538 ezer forint) vezetik a rangsort. A friss összehasonlítás apropóján megkerestük a győri és a soproni egyetem kommunikációs munkatársait is. Kérdésünkre azt válaszolták, hogy hasonló kutatást egyelőre nem végeztek az intézmény falain belül.

 

Országos adatok

Végezetül, nézzünk viszonyításképp pár országos adatot. Bérigények tekintetében kiugró a Műegyetemen diplomát szerzett munkavállalók elvárása, akik átlagosan 504 ezer forintos havi nettó fizetést szeretnének.

Ez a fél évvel korábban elvégzett elemzéshez képest 3 százalékos emelkedést jelent. Második helyen a Budapesti Corvinus Egyetem volt hallgatói állnak szintén 3 százalékos emelkedéssel, 466 ezer forintos bérigénnyel. Az Óbudai Egyetemen végzettek kérik el átlagosan a harmadik legmagasabb összegű havi bért; ez nettó 463 ezer forint.

Inflációhoz viszonyítva

„Az inflációval párhuzamosan érthetően a munkavállalók fizetési igénye is emelkedett, viszont a magyarországi cégeknél jellemző bérkorrekciókhoz képest jóval alacsonyabb mértékben.

A hazai munkáltatók 66 százalékánál volt bérkorrekció tavaly és 58 százalékuk tervezte idén is a fizetések emelését. Ez az esetek háromnegyedében 10 százalékos bérfejlesztést jelent, a diplomások fizetési igényei azonban átlagosan ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek” – tette hozzá Tüzes Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában