Iparban az élen

2023.01.27. 09:28

Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb a bér és a foglalkoztatás, termelésben dobogós

Megtartotta vezető szerepét régiónk az ipari termelésben, derül ki a Központi Statisztikai Hivatalnak a tavalyi év első három negyedévét taglaló adatsorából. Komárom-Esztergom nagy fölénnyel országos első a 10 millió 793 ezer forintos fejenkénti termelési értékkel, második Győr-Moson-Sopron 8 millió 667 ezer forinttal.

Gyurina Zsolt

Forrás: Pixabay

Régiónk továbbra is az ország vezető ipari térsége a statisztikai hivatal 2022. első három negyedévi adatai alapján. Az ipari termelés egy lakosra jutó értéke Győr-Moson-Sopronban 8 millió 667 ezer forint volt, ez az országos átlag kétszeresének felel meg, és 18 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, elemezte a legújabb adatokat lapunk kérésére Hajdu-Smahó Melinda, a Széchenyi-egyetem területi tudományi és vidékfejlesztési tanszékének adjunktusa, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének munkatársa. 
Komárom-Esztergomban drámaian, 54 százalékkal megugrott az egy lakosra jutó ipari termelés, ami 10 millió 793 ezer forintos értékével az országos átlag 2,6-szeresét teszi ki. 

Járműipar és áremelkedés 

— Ez a jelentős növekedés egyrészt azt mutatja, hogy a térség gazdasági bázisát jelentő járműiparnak sikerült megküzdenie a bizonytalansággal és a termelés folyamatosságát veszélyeztető kihívásokkal – mutatott rá a szakértő. 
– A tavalyi év elején a chip-hiány, majd az orosz–ukrán háború kitörése miatt az Oroszországból érkező fémek drágulása vagy hiánya, a kieső ukrán alkatrészszállítmányok pótlása, valamint a sanghaji kikötő koronavírus miatti lezárása okozott komoly nehézségeket, amit a harmadik negyedévtől elmélyülő energiaválság és az egyre inkább elszabaduló infláció tovább súlyosbított. 
Hajdu-Smahó Melinda hozzátette: mindezek ellenére a győri Audi rekordévet zárt, az esztergomi üzem felértékelődött a Suzuki céghálózatán belül, Komárom-Esztergomban pedig több nemrég indult gyár termelése felfutott, ami együttesen az ipari termelés látványos fellendüléséhez vezetett. Ugyanakkor figyelmeztetett arra: ezek a magas értékek nem csupán a termelés mennyiségének növekedését jelzik, hanem az egyre inkább elszabaduló áremelkedés hatását is tartalmazzák. 

 

Bérek és munkanélküliség 

A térség munkaerőpiaci mutatói is kedvezőek. Győr-Moson-Sopronban több mint 11 százalékkal, 79,6 százalékra nőtt a foglalkoztatás 2022 első három negyedévében, ami a vármegyék rangsorában az első helyet jelenti. A munkanélküliségi ráta enyhén emelkedett, de 2,5 százalékos értékével még így is jóval az országos átlag (3,7 százalék) alatt marad. A havi nettó átlagkeresetek Budapest (413 ezer forint) után Győr-Moson-Sopronban a legmagasabbak (346 ezer forint), majd Komárom-Esztergom következik 327 ezer forinttal. A térségi nettó átlagfizetések 15–16 százalékkal nőttek 2021 első három negyedévéhez képest a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. – Ez az emelkedés a tavalyi átlagos 14,5 százalékos infláció mellett éppen a fizetések reálértékének megőrzését biztosította – emelte ki a szakértő. 

Tovább épülnek a lakások 

Győr-Moson-Sopronban az ezer lakosra jutó vállalkozások száma (177) nem változott jelentősen, így továbbra is a területi rangsor középmezőnyében helyezkedik el. Százezer lakosra 214 újonnan épített lakás jut, ami az országos átlag másfélszerese, és ötszázalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. 
Az elemzés tanulsága szerint az új lakások építését országos szinten kedvezően befolyásolta a kedvezményes (ötszázalékos) lakásépítési áfa meghosszabbítása, illetve a rozsdaövezeti lakásfejlesztéseket megillető kedvezmény (áfa-visszaigénylés) is. 

Több a beruházás 

A vizsgált időszakban a telephelyi adatok alapján az ipar termelése 4,2 százalékkal, a Győr-Moson-Sopron székhelyű építő- ipari szervezetek teljesítménye pedig 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások nagysága 2,2 százalékkal bővült. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában